Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Elin Anderberg är tillbaka: ”Nu känns det bra igen”

Efter mer än ett års skadefrånvaro tycker Ytterbys Elin Anderberg det är roligt att spela fotboll igen.
– Jag har saknat fotbollen jättemycket, säger hon.

På onsdag gör Ytterby sin första tävlingsmatch sedan i höstas. En lång försäsong tar slut och väntan på seriespel är över. För Elin Anderberg har väntan varit ännu längre.

I slutet av säsongen 2019 bestämde sig Elin Anderberg för att ta en paus med fotbollen. Det gick inte längre att fortsätta. Smärtan i benen blev för stor och fotboll var inte längre värt att spela. Nästan två år senare tycker hon att det är roligt med fotboll igen.

– Det var blandade känslor att vara borta. Det var väldigt frustrerande innan jag pausade, när jag kände att jag inte kunde spela fullt ut. Det var inte bara roligt att spela fotboll när det var så jobbigt, berättar hon men tillägger:

– Men under året jag varit borta har jag saknat fotbollen jättemycket. Det är skönt, för då vet jag att det är det här jag vill göra. Det har varit både tråkigt att vara borta men också givande mentalt på något sätt.

Vet inte vad som var fel

Vad som var fel i benen vet hon egentligen fortfarande inte. Elin berättar om att hon fått olika diagnoser av olika läkare och testat olika behandling.

– Det är något med underbenen. En överansträngning på något vis. Jag klarade inte av att träna alla dagar eller spela hela matcher. Men nu känns det väldigt bra igen, säger hon och fortsätter:

– Jag har varit på alla möjliga ställen och testat alla möjliga saker. Folk säger olika saker och jag har fått olika diagnoser. Så jag vet egentligen inte själv vad felet var. Men efter att ha testat flera olika behandlingar och springstilar testade jag att vila och nu känns det bättre.

Just springstilen verkar, tillsammans med vila, ha varit en lösning. Under året Elin varit borta har hon fått lära sig springa på nytt.

– Tanken nu är att kraften ska komma mer från höfterna än underbenet. Det kändes väldigt flummigt i början och låter lite som en egen vetenskap. Men det har hjälpt mig väldigt mycket i löpspåret, berättar hon.

– Men på fotbollsplanen kan det vara svårt att ta till sig. Med vändningar och allting som händer tänker man inte på hur man springer. Så där har det varit en utmaning.

Tuff konkurrens om startplatserna

Ytterbys ambition är att slåss om uppflyttning. För att vara säker på det krävs det att laget vinner serien.

– Jag upplever att alla är väldigt taggade och motiverade på en lite annan nivå än tidigare. Det märks också från ledarsidan där det är otroligt mycket engagemang. Det är alltid härligt att komma till träningar, säger Elin.

– Vi har en mycket stabilare trupp just nu. Vilken blandning av smålag man än kommer med på en träning är det stabilt laget runt. Det har det inte varit tidigare. Det är många på varje position också, så har det inte heller varit tidigare.

”Är man kass blir man nog bänkad”

Att det blivit hårdare konkurrens om platserna är kanske extra tydligt på Elins position. I år är hon en av sex centrala mittfältare som slåss om tre positioner. En tuff utmaning, men samtidigt ett tecken på Ytterbys starka trupp.

– Det är roligt samtidigt som man känner att man vill vara en av de tre. Då får man verkligen kämpa och det gör ju också att man verkligen vill vara med och prestera på både träning och inte bara i matcher. Det gör nog att vi kan utvecklas eftersom man hela tiden vill prestera, säger Elin.

– Man får jobba för att ta sin plats. Är man kass en match blir man nog bänkad.

Elin Anderberg

Ålder: 23 (född 1998)

Bor: Centrala Kungälv

Sysselsättning: Läser masterprogrammet Redovisning och revision offentlig förvaltning i Göteborg.

Moderklubb: Kode IF

Andra intressen: Vara med sambo/vänner, vara ute och springa.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.