Robin Andersson Malmros och hans Komarken har trappat ner träningen.
Robin Andersson Malmros och hans Komarken har trappat ner träningen. Bild: Linus Olsson

Efter protesten – förbundet gör omtag

Morten Eriksen i Kareby IS var en av de som stod bakom en skrivelse till Göteborgs fotbollförbund (GFF), där klubbarna hellre såg en enhetlig säsong för alla distriktets divisioner, med antingen en enkelserie eller dubbelserie. Nu har responsen kommit från förbundet.

ANNONS
|

Göteborgs FF hade föreslagit att division 4 och 6 skulle spela enkelserie, medan femman och sjuan skulle avgöras med dubbelmöten. Anledningen var att en division 4- respektive 6-serie hade ett lag mer – 13 lag istället för tolv – och förbundet ansåg att det inte gick att genomföra en dubbelserie när spelet som tidigast skulle komma igång vecka 21.

LÄS MER:Kareby i protest mot fotbollförbundet – ”Tänk om”

Nu har GFF gjort ett omtag och skickat ut en enkät till division 4- och 6-klubbarna, där de ska ta ställning om de föredrar enkel- eller dubbelserie.

Morten Eriksen, tränare i Kareby IS.
Morten Eriksen, tränare i Kareby IS. Bild: Niklas Ohlson

– Jag är inte helt nöjd, säger Morten Eriksen.

Han är ser risken att det slutar med två olika upplägg, där fyran får dubbelserie, medan sexan spelar enkelserie.

ANNONS

– Det är bra att förbundet är lyhört och tar till sig, men gör det med fel argumentation. Det måste vara antingen dubbelserie eller enkelserie. Sakfrågan var att få en rättvis och lika behandling i samtliga divisioner, Annars är det stor risk för spelartapp och ekonomiskt tapp, säger Morten Eriksen.

Ska rösta ja till dubbelserie

Kareby kommer köra på oavsett vad beslutet blir i slutändan, men har bestämt sig vad de kommer svara till förbundet.

– Finns möjligheten att dra igång tävlingsspel röstar vi självklart för en dubbelserie, säger Morten Eriksen,

Division 4-klubbarna Romelanda och Komarken har tagit ställning i helgen som gick.

– Vi lägger vår röst på en enkelserie. Det blir tajt med ett kortat sommaruppehåll. Och även om man förlänger serien blir det tre veckor med dubbelomgångar. Det blir för tufft för oss, säger Björn Sjösvärd. målvakt och assisterande tränare i Romelanda UF.

Björn Sjösvärd och Romelanda ser hellre en enkelserie.
Björn Sjösvärd och Romelanda ser hellre en enkelserie. Bild: Linus Olsson

En dubbelserie skulle innebära att lagen går in i seriespel direkt, utan möjlighet till träningsmatcher innan.

– De fyra första matcherna skulle bli som träningsmatcher och där kan man tappa poäng. Det blir konstigt. Vi har också många nya spelare. Med en enkelserie hinner vi lägga in några träningsmatcher innan, säger Björn Sjösvärd.

Fotbollförbundet gick ut med tre olika scenarier, varav ett med seriestart efter sommaren. Och det var det scenariet som gällde enligt senaste budet.

– Vi har anpassat oss efter det, tagit bort en träning och minskat intensiteten. Jag tror att många division 4-tränare överskattar sina trupper. En division 4- och 5-spelare brukar inte vara sugna på spel i juli och sedan två matcher i veckan. Samtidigt kommer vi gilla läget om det blir dubbelserie, säger Björn Sjösvärd.

Förlängd säsong en förutsättning

Robin Andersson Malmros, mittback och styrelseledamot i FC Komarken, samt FCK-tränarna Amro Quzmar och Datan Sharif har landat i samma beslut som Romelanda

– Vi har diskuterat och säger nej till dubbelserie. Vi vill ha en enkelserie givet efter hur det blivit. Vi har varit inställda på enkelserie och tagit ett par steg tillbaka i träningen, lagt ner det taktiska och bara försökt upprätthålla fysiken. Det passar illa med att dra igång serien, säger Robin Andersson Malmros .

Det är inte bara på plan som Komarken-laget har ställt om för seriespel först i juli-augusti.

– Mentalt har många börjat planera sina helger, till exempel att åka till landet eller hitta på något annat den helgen. Det hade de inte gjort om de vetat att en fotbollsmatch hägrade. Sedan vill vi vara väl förberedda för serie, säger Robin Andersson Malmros.

ANNONS