Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Diseröd tar plats i solen när serien skjuts upp

När Kungälvs-Posten var på väg att träffa Diseröds SK för ett inför-snack till fotbollssäsongen 2021 kom beskedet: division 6 drar igång tidigast i vecka 30.
Veteranerna Daniel Broman och Eskil Nordenborg kunde istället ta plats i gräset och njuta av solen.

Diseröds SK skickade in alla papper till förbundet hösten 2010 och blev officiellt en fotbollsförening. Då var det tonåringarna Simon Andreasson och Oscar Arfvidsson som höll i trådarna och var drivande i klubben. Sedan några år är det Eskil Nordenborg och Daniel Broman som är det som har axlat den uppgiften. Duon är de enda som har varit med varje säsong sedan DSK gick in i seriesystemet för tio år sedan.

En kvart innan träningen plingade det till i telefonen. ”Har du någon boll?”.

Första träningen hölls på Gunnars äng i Diseröd.

– En kvart innan träningen plingade det till i telefonen. ”Har du någon boll?”. Nästa träning visade det sig att Romelanda tränade där med sina minsta lag och vi blev bortkörda. Vi flyttade till en annan plan längre ner i området. Den skulle ett ungdomslag ha. Vi fick spela på grusplätten vid Diserödsskolan. En Saharaöken och dammplan. Det var asfalt med grus, berättar Eskil Nordenborg.

Tufft första år

Den första säsongen var att se och lära på de flesta plan. Diseröd blev ett stryklag och hamnade sist, med några enstaka vinster och en 1–1-match mot Rödbo som de största framgångarna. Det tog några år innan Diseröd hade växt in i klubbkostymen. Jonathan Arnet plockades in som tränare, en kille med ledarambitioner och som idag är P16-tränare i elitklubben Varbergs BoIS. Han drog sig varken för att peta eldsjälar som han inte tyckte var tillräckligt bra eller plita ner sitt eget namn i laguppställningen.

– Hann dammsög rätt bra i laget, minns Daniel Broman.

Efter fyra säsonger i sjuan avancerade trots allt Diseröds SK till sexan, men det var lite på ett bananskal. Laget kom trea i sin serie och det ledde inte till automatisk uppflyttning. Istället tog DSK över en vakant plats i ”fel” serie med lag från västra Göteborg och södra skärgården.

– Första året var vi nederlagstippade Vi löste kontraktet i sista omgången. Efter det har vi varit sjunde som bäst, spånar Daniel Broman och Eskil Nordenborg.

Stabilt division 6-lag

Vid närmare koll i statistiken vann DSK trots allt sju matcher första året i sexan och hade god marginal på 17 poäng ner till sistaplatsen. Diseröd har sedan dess flyttat över till geografiskt rätt serie med lag från Hisingen, Ale och norra skärgården, jämte lokalrivalen och nykomlingen Kareby IS.

DSK är ett stabilt lag från mitten och neråt i tabellen som har hängt kvar varje år. Träningarna i pandemin håller på så gott det går.

– Vi håller igång det, vi tränar två gånger i veckan. Men halva grejen är det sociala. Vi är mycket folk på träningarna. I alla fall innan golfsäsongen drar igång på riktigt, säger Eskil Nordenborg i en passning till de lagkamrater som kan prioritera spel med liten boll framför en bortamatch i blåsten på Knippla.

Det blir ingen premiär i maj som många hoppats på. I stället får Diseröd vänta till månadsskiftet juli-augusti innan de röda tröjorna åker på för ett skarpt läge i division 6, som precis som 2020 avgörs i en enkelserie.

Står bakom Kareby

– En enkelserie passar vår trupp. Det beslutet är välkommet för vår del, menar Daniel Broman.

– Det hade varit mer nervöst att försöka pressa två matcher i veckan, tycker Eskil Nordenborg, som ändå står bakom Karebys initiativ för att synkronisera Göteborgsserierna, så att alla spelare antingen dubbel- eller enkelserie.

LÄS MER: Segerjublet får vänta – till efter semestern

LÄS MER: Kareby i protest mot fotbollförbundet – ”Tänk om”

Om Diseröd bestod av unga fotbollsentusiaster i starten, är det en mer rutinerad samling killar runt 30-strecket som utgör stommen idag.

Vi är lite långsammare och för dåligt tränade

– Folk får mer ont och vi är mer varningsdrabbade. Det beror till stor del att vi är lite långsammare och för dåligt tränade, erkänner Eskil.

– Det märkes tydligt förra året. I takt med att de har startat fair play-tabellen har vi fått ha samtal med förbundet om varningar. Men det beror mest på ålder och att vi inte är träningsvilligast, fyller Daniel i.

Även i kulturen runtom laget märks en åldersskillnad, enligt Eskil.

– Vi har genomgått en identitetsförändring. Förr kunde det vara 50-60 personer på läktaren. Det dracks öl och brändes bengaler. Nu är det flickvänner som vandrar runt med barnvagnar som tittar på matcherna, säger han.

Det dracks öl och brändes bengaler.

Diseröd har ingen ungdomssektion att fylla på laget med. Under åren har DSK också varit ett sommarnöje för elitspelare i olika vintersporter. Bandyspelarna Robert Thelin, Axel Ekholm, Linus Carlström och Elias Modin är några som har spelat fotboll för DSK, liksom innebandyliraren Charlie Sköld, som har gjort flera säsonger med Pixbo i högsta ligan. De är kompisar till DSK-sfären. Och kamratskapet är lagets nerv. En annan väg in i DSK är att locka till sig spelare från de större klubbarna, spelare som inte kan eller vill satsa för att ta en plats i A-laget. Då kan Diseröd vara ett bra alternativ för den som ändå vill fortsätta spela för att det är roligt med fotboll.

Ett bra comeback-alternativ

– Om man varit borta några år, men saknar fotbollen, är Diseröd ett bra sätt att komma tillbaka. När vi tränar klockan 20 hinner man lägga ungarna, tycker Eskil, som likt Daniel hunnit bli småbarnspappa..

– Vår filosofi är frihet under ansvar. Någon fuskar med en träning, men gör en bra nästa gång. Men när det är match, då är det match. Jag tror att alla är införstådda med det. Men vi har inga superhöga ambitioner med att nå fyran om fem år, säger Daniel.

Hur ser Diseröds SK ut om tio år till?

– Tillströmningen av spelare har varit bra de senaste åren. Spelarmässigt är det inget problem. Men någon måste dra runt eländet. Det kostar runt 40 000 kronor att driva ett lag, med planhyra, domare och bollar, förklarar Eskil.

Daniel är krass och fyller i:

– Tvätten får någon annat ta. Fast finns ingen naturlig arvtagare går väl laget i stöpet.

Diseröds SK

Division 6 B Göteborg herr

Hemmaplan: Skarpe nord.

Dräkter: Röda tröjor, svarta byxor, svarta strumpor.

Tränare: Alla och ingen. Eskil Nordenborg ser sig mer som lagledare är den som tar ut en trupp.

Nya: David Korneliusson (Ytterby).

Förluster: Daniel Larsson (Kongahälla), Gustav Mueller (Romelanda).

Målsättning: ”Bibehålla positionen i sexan och ha kul. Vi är lite uträknade av andra lagen. Det trivs vi med” säger Daniel Broman.

Placering: Nia i division 6B.

Premiärmatch: Ej fastställt.

Fler inför fotbollen-reportage:

LÄS MER: Rutinerat motstånd skrämmer inte Kareby

LÄS MER: Sambolagen tar nästa steg tillsammans

LÄS MER: Rödbo IF vill bygga vidare på fjolåret

LÄS MER: Debutsäsongen avklarad - nu siktar IK Västanå mot toppen

LÄS MER: Marstrands BK – yngsta laget på både plan och pappret

LÄS MER: Hermansby ska lämna bottenskrapet bakom sig