Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lennart Carlsson hejar fram Kongahälla, Ronny Arvidsson supportar Ytterby i derbyt. Bild: Niklas Ohlson
Lennart Carlsson hejar fram Kongahälla, Ronny Arvidsson supportar Ytterby i derbyt. Bild: Niklas Ohlson

Derbykänsla igen i supportermatchen

På fredag kväll smäller det. Första derbyt mellan Ytterby och Kongahälla på 13 år. Supportrarna Ronny Arvidsson och Lennart ”Hugget” Carlsson kommer vara på plats och äntligen få se fotboll live igen.

Smålänningen Ronny Arvidsson hade kuskat runt på många platser innan han landade i Ytterby 1983. Ytterby blev hans hem och YIS laget i hans hjärta. Han kom med i föreningen på allvar när klubbstugan byggdes i slutet av 80-talet och har sett barnen Ola, Jens och Sofia spela för laget.

Lennart Carlsson, ”Hugget” kallad, kom till Kungälv 1968 och är en genuin IK Kongahälla-själ sedan dess. Han varit spelare under 60- och 70-talet, senare ledare och ordförande i IKK under tio år. I de kretsarna behöver han knappast någon närmare presentation. Även sonen Jonny har spelat för klubben.

Tror på jämn kamp

På fredag är det tänkt att de ska se sin första fotbollsmatch live på länge.

– Underbart. Jag har väntat länge nu, sedan i höstas. Det blir ett jämnt och ovisst derby. Jag tror på ett oavgjort resultat, säger Ronny Arvidsson, som i vanliga fall ser både hemma- och bortamatcher med Ytterby.

– Det kommer att knyta sig i magen från början. Vi får se vart det tar vägen, säger Lennart Carlsson, som är lika frekvent närvarande som Ronny, fast när Kongahälla spelar.

LÄS MER: Profilerna som kan prägla premiärderbyt – Ytterby och Kongahälla i rivalmöte

Lennart är även en hängiven följare av svenska landslaget i fotboll.

– Jag har följt svenska landslaget i alla år och försökt få med mig barnen på mästerskap. Jag har sett alla mästerskap sedan 2006 på plats. I år hade jag biljett till alla Sveriges matcher i EM, men avstod. Det kändes inte rätt. Och så var det krångligt med alla intyg, även om man var fullmatad med vaccin, säger han.

Max 100 i publiken

Ronny Arvidsson följer internationell fotboll och har varit många på ryktbara arenor, som Camp Nou i Barcelona, Bernabeu i Madrid och San Siro i Milano. Hjärtat finns lite här och var, även i Sverige utanför Ytterby.

– Jag håller på Kalmar FF, säger han, mycket imponerad av Henrik Rydströms lag.

– Jag håller på Everton. Men jag har inte sett dem hemma någon gång, säger Lennart Carlsson.

Läktarkulturen på de stora arenorna är många gånger en magisk upplevelse. Riktigt den känslan lär inte infinna sig på Yttern med sina max 100 personer på läktaren.

Läktarkultur i trean: tjöt i pausen

– I våra serier är det inte så mycket folk, mellan 70 och 100, men det blir ändå lite tjöt i pausen. Synpunkter har man ju alltid, säger Lennart, som ser sig som en lugn åskådare.

Ronny är hans motpol på den fronten.

– Jag lever mig in, det har jag gjort sedan jag var liten pojklagsspelare. Det är underbart att leva med när det slås en bra passning eller ett skott.

Hur ser ni på era lag idag?

– Ungdomsverksamheten är fantastisk och har satt sin prägel på spelartruppen. Den domineras av ungdomar som är fostrade i verksamheten. Ytterby har haft kontinuitet, inte minst på ledarsidan. Robert (Tartagni, tränare), som har betytt mycket, och Håkan (Pernhede, målvaktstränare) har varit här i fyra år, medan Mikael Olsson (assisterande tränare) har varit här hur länge som helst. Det är en passningsorienterad fotboll. Målsättningen är att etablera sig i division 3. Och det finns utvecklingspotential, menar Ronny, som passar på att ge förre A-lags- och juniortränaren Anders Thornberg en eloge för sitt arbete med ungdomarna som nu nått seniorlaget.

Joakim Thornberg – en av många egna produkter i Ytterby IS – i måljubel i kvalet mot Högsäter i höstas, senaste gången publik släpptes in på Yttern. Veckan efter var andra coronavågen i full gång. Bild: Linus Olsson
Joakim Thornberg – en av många egna produkter i Ytterby IS – i måljubel i kvalet mot Högsäter i höstas, senaste gången publik släpptes in på Yttern. Veckan efter var andra coronavågen i full gång. Bild: Linus Olsson

Lennart Carlsson:

– Man känner många spelare, har sett dem från ungdomen och uppåt. Jag är lite osäker på Kongahälla. Jag pratade med Muataz (Hayek, tränare) förra veckan och det hade varit lite si och så med träningsnärvaron. Många har gjort andra saker, jobbat över istället för att träna. Sista veckan har det var bättre när de verkligen visste att det skulle bli match. När de inte får träningsspela är det inte lätt att få ihop ett lag. Där tror jag att Ytterby har en fördel. Synd att Johan Kaage (nybliven pappa som siktar på höstsäsongen) inte är med, det är en pådrivare. Målvakten Mathias Holmström är tillbaka, det är ett jättelyft.

Mathias Holmström är tillbaka i IKK-målet. Det är Lennart Carlsson helt nöjd med. Bild: Linus Olsson
Mathias Holmström är tillbaka i IKK-målet. Det är Lennart Carlsson helt nöjd med. Bild: Linus Olsson

Kongahälla och Ytterby är kommunens storklubbar som har varit högt upp i seriesystemet i omgångar. Finns det en rivalitet? Lennart Carlsson ger sin syn på det:

– Ja, det var väldigt tufft på den tiden jag spelade. Även då gick spelare fram och tillbaka mellan klubbarna. Och dem var man inte vän med under några veckor. Men oftast låg Kongahälla i en högre serie.

Nu är de i samma serie – för första gången sedan 2008.