Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Där ligger allsvenskan. Dit ska ni!” IFK:s Hampus Kärnman i snack med domaren.
”Där ligger allsvenskan. Dit ska ni!” IFK:s Hampus Kärnman i snack med domaren.

Dagen då lönen slutade komma – IFK-ikonen om krisen och comebacken

Uteblivna spelarlöner och en märkligt stor trupp.
IFK Kungälvs försvarsklippa Hampus Kärnman var med 2016 och är en av de få som varit med på hela uppbyggnadsprojektet sedan dess.

– Det kom inga löner den säsongen. Eller väldigt sena löner. Det var inget ovanligt det sista året i elitserien. Innan var den sen, men det kom alltid, minns Hampus Kärnman.

Den här gången kom bara delar av lönen som ramlade in, sent omsider. Det var på vintern 2016 som det började krackelera i IFK Kungälv-sfären. Men i laget kändes vibbarna tidigare.

– Jag kommer ihåg på försäsongen sista året. Klubben värvade flera nya spelare och vi hade en stor trupp. Vi har fys ute och sprang runt och undrade: hur kan vi göra så, vi har inte fått lönerna från förra året?! Vi hade det på känn, säger Hampus Kärnman.

Han fortsätter:

– Det värvades in spelare med – för att vara Kungälv – höga löner. Spelare som sedan knappt spelade, medan andra spelade varenda match med knappt halva lönen. Då började ryktet gå: vem värvade? Det var styrelse- och sportchefsvärningar. Vi hade då en av de bredaste trupperna.

Styrelsen ”hade koll”

Under vintern 2016 kom besked att IFK Kungälvs skulle nekas elitlicens. Klubben hade varit under granskning tidigare, men nu lät det mer allvarligt.

– Spelarrådet hade konstant snack med delar av styrelsen som försäkrade att vi skulle få elitlicens, att de hade koll på grejerna. Men det hade de inte …

LÄS MER: IFK Kungälvs fall och uppgång – fem år sedan kraschen

På våren var kraschen ett faktum. Det skulle bli nekad elitlicens och nedflyttning för IFK. Hälften av spelarna försvann till andra klubbar. En del var besvikna, men förstående. Andra var förbannade.

– Jag fick medla där. Ett gäng drog till Gripen och var rätt aggressiva. De skulle se om sitt eget hus. De drev det hårt, tog hjälp av advokater och skulle dra klubben i konkurs om de inte fick varenda krona. Det blev dålig stämning. Tråkigt, för det var gamla vänner. En del spelare kunde ha agerat annorlunda, men de som hade gjort fel var klubben. Spelarna hade kontrakt.

Nästkommande år fick IFK ihop en rätt bra trupp som hängde med i toppen, men en uppflyttning hade varit ett slag i luften för någon i elitlicens var IFK Kungälv inte i närheten av. Hampus Kärnman har utöver sin position som stabil libero även fått hjälpa till på andra håll i klubben, ibland tack vare sina juridiska kunskaper.

Libero, tränare och styrelseledamot

– Jag har varit i styrelsen, jag var tränare ett år och nu sitter jag i valberedningen. Jag har snart haft varenda roll man ha i den här föreningen.

Nu är det annorlunda ut i IFK?

– Vi har koll på ekonomin, framför allt. Vi ligger så lågt vi kan med utgifter. Vi har inte haft några höga löner, max 20 000 kronor per år. Det finns spelare i vår serie som enskilt har lika mycket i lön som hela vårt lag. Ändå är IFK en stor förening i allsvenskan. Fansmässigt är vi stora. Men vi måste öka inkomsterna och utgifterna om vi ska nå elitserien, vi kan inte ha 20 000 kronor i spelarlön om vi sedan ska behålla vår plats i elitserien.