Carin Hjalmarsson om livet efter proffskarriären – nu bor hon vid lyxbanan

I 20 år var Carin Hjalmarsson proffs, tävlade på de stora banorna och tog hem två vinster på LPGA-touren. Vi träffade henne för att prata om livet i dag, resan från Lysegården till världens största golfarenor – och medverkan i Mästarnas mästare.
– Det kommer bli nervöst att se sig själv på tv, säger hon.

ANNONS
|

Vid exklusiva Hills golfbana i Mölndal har ett helt nytt bostadsområde vuxit fram de senaste åren. I en av villorna bor Carin Hjalmarsson, som under sin aktiva karriär hette Carin Koch, med sin familj. De flyttade in här i slutet av 2018.

– Min sambo hade drömt om att bo här sen första gången det pratades om att det skulle bli hus på Hills, vilket nog var 2011 eller något sånt där. Jag hade också funderat på att bo här så när vi träffades och pratade om det så blev det bara: check på den, vi bor på Hills, säger Carin Hjalmarsson.

ANNONS

Vad var det som lockade?

– Miljön och närheten till stan, och att ändå vara vid en golfbana. Framförallt det här med resort living, som man inte har riktigt i Sverige. Du har ett klubbhus, du har en golfbana, du har ett gym och padelbanor. Vi har en egen liten golfbil som vi tar ner till banan eller klubbhuset. Det där lockade mig väldigt mycket.

Familjen består av Carin Hjalmarsson, sambon Thomas Hedén och, när alla är hemma, fyra barn.

– Jag har två vuxna söner och så har jag två bonusbarn som är fyra och sex år. Barnen bor här inte hela tiden, så ibland är det väldigt lugnt och ibland är det fullt hus.

Livet som golfproffs

Hennes liv har inte alltid sett ut så här. Under många år bodde Carin Hjalmarsson i USA och var ett framgångsrikt golfproffs. Hon spelade på Ladies European Tour och på LPGA-touren. Dessutom har hon representerat Europa i Solheim Cup fyra gånger och varit kapten för det europeiska laget 2015.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– När jag bestämde mig för att satsa helhjärtat på golfen så tänkte jag att jag testar och ser hur det går. Med den utgångspunkten, att jag testar och ser, till att jag haft en karriär där jag kunnat leva på min golf i över tjugo år så är jag ju superstolt över det. Jag hade aldrig det här att jag ska bli bäst i världen, utan för mig var alltihopa en framgång.

Ska hon ändå lyfta fram några höjdpunkter så nämner hon de två vinsterna på LPGA-touren i USA.

– Sen är det ju Solheim Cup som kanske gav mig mest. När jag satte vinnarputten för Europa år 2000, det var väldigt stort. En annan sak som jag är stolt över är att jag kunnat ha både familj och karriär. Jag har två söner som är födda under tiden.

Började i Kungälv

För Carin Hjalmarsson började allt i 70-talets Kungälv. När hon var runt åtta år tog hennes pappa med henne till Lysegårdens golfklubb.

– Sen bytte jag till Gullbringa efter ett tag. Där fanns det en större juniorverksamhet och framför allt några duktiga tjejer som blev förebilder. Pappa insåg nog att jag inte skulle fortsätta med golf om det inte fanns tjejkompisar att träna och spela med. Det var väldigt viktigt.

Fastnade du med en gång eller tog det ett tag?

– Jag fastnade nog för olika saker som inte nödvändigtvis var golfen. Jag tyckte det var kul att tävla och att hänga med pappa, och sen var det väl lite mutor i början med Guldnougat och Storstrut på vägen hem, säger Carin Hjalmarsson.

Ganska snart var det dock golfen, snarare än glassen, som lockade. Carin var duktig och fick snabbt spela lite större tävlingar.

– Bland annat var det Colgate Cup där man spelade först i klubben, sen distriktet, regionen och så småningom i en riksfinal med de tio bästa i Sverige. Det spelade jag första gången 1981. Det är klart, framgång är alltid en motivation att fortsätta, säger hon.

Collegetiden i USA

Carin Hjalmarsson fortsatte spela, gick på golfgymnasium och åkte så småningom till college i USA.

– Det var inte jättevanligt med college på den tiden. I dag är det lättare och mer tillgängligt, säger hon.

Skolan hon gick på var University of Tulsa i Oklahoma, som hade ett högt rankat golflag.

Hur var det att börja på college så långt hemifrån?

– Det var ganska tufft. Det var ett lag där man skulle tävla om platserna och amerikanska tjejer kan vara ganska tuffa, det är en lite annan mentalitet. Jag kommer ihåg att jag tog en plats från en tjej som var några år äldre och det var ju inte så populärt.

Samtidigt säger hon att det var otroligt givande att få träna och tävla på hög nivå.

– För spelet var det väldigt bra, men det är klart att man längtade hem. Det var fax och brev som man kommunicerade med. Telefon var svindyrt så det blev kanske nån gång i veckan man ringde till föräldrarna. Det är svårt att föreställa sig det i dag, säger hon.

Efter tiden på college fortsatte golflivet, med en proffskarriär, många resor och ett hem i Arizona. Totalt spelade Carin Hjalmarsson ihop drygt 43 miljoner kronor under sina år som proffs.

Flyttade hem till Sverige

När sönerna blev äldre, och spelet började gå sämre, bestämde sig Carin för att flytta hem till Sverige. 2010 spelade hon sin sista tävling i USA och sen fortsatte hon på Europatouren under några år.

– Jag hade inget definitivt avslut utan det gick lite gradvis. 2014 och 2015 var det mycket jobb med Solheim Cup. När det var över så kände jag att jag kanske skulle ta något år till och spela men då var det väldigt dåligt med tävlingar. Många låg i Asien och Australien och jag var inte så sugen på långa resor, jag hade gjort det i 20 år och ville vara hemma med familjen.

2016 fick hon ett erbjudande om att börja arbeta på Hills med Hills business club – och det har hon gjort sen dess.

– Jag arbetar med företag som är knutna till Hills, skriver avtal och ordnar events. Det kan vara allt från julbord till föreläsningar, mässor och företagstävlingar.

Mästarnas mästare

Samtidigt har hon en del uppdrag som golfkommentator på Viasat Sport, föreläser och har startat upp ett nytt företag: BGM – Balancegolf Management.

– Det är en agentverksamhet för både etablerade golfare och såna som är up and coming. Vi är flera delägare som vill hjälpa golfare med allt från träningsupplägg till att hitta sponsring. Det är så mycket runt om man kan behöva hjälp med.

Idag har hon en tävling uppkallad efter sig, Carin Hjalmarsson junior cup som spelas på Gullbringa, där bland andra Gullbringas senaste talang Fia Lindblom var med i somras och slutade femma.

LÄS MER:Klubbytet ska göra Fia Lindblom ännu bättre

Under hösten har Carin dessutom varit iväg på en speciell resa – för att spela in Mästarnas mästare 2022.

– Det var en ära att bli tillfrågad och superkul att vara med, säger hon.

Programmet, där stora idrottsstjärnor tävlar mot varandra, spelades in i Spanien och kommer sändas till våren.

– Det är superläskigt att man ska se sig själv på tv. Men de som gör programmet är jätteproffsiga så jag är trygg med att det kommer bli bra. Jag gav allt i alla grenar.

Carin (fd Koch) Hjalmarsson

Ålder: 50 år

Familj: Sambon Thomas. Sönerna Oliver, 22 år, och Simzon, 18 år. Bonusbarnen Emilia, 6 år, och Oliver, 4 år. Har även en hund varannan vecka: Lagotton Svea.

Bor: I Hills villastad i Mölndal.

Jobb: Företags- och eventansvarig på Hills golfklubb. Kommentator på Viasat. Har nyligen startat upp ett eget företag.

Gör på fritiden: Spelar golf (mest sällskapsrundor), ser på hockey (en av sönerna spelar hockey), umgås med familjen, tränar och spelar lite padel.

Golfkarriären: Var proffs 1992-2013. Har två segrar på LPGA-touren. Bästa placeringarna i en major var när hon kom femma i US Open (1999) och femma i Nabisco Championship (2002).

Aktuellt: Ska vara med i underhållningsprogrammet Mästarnas mästare 2022, där före detta idrottsstjärnor tävlar mot varandra i olika fysiska och psykiska utmaningar.

Carin om ....

Att sakna proffslivet: ”Man kan sakna livsstilen, att vara i fint väder och på fina banor. Sen saknar man tävlingsmomentet, spänningen och adrenalinet det ger. Men man saknar inte att spela dåligt, man saknar när man var bra på det.”

Golfens utveckling: ”Det är jättestora skillnader från när jag började. Det handlar mer om kraft nu, och svingen är mer individanpassad. Tekniken, materialet, bollen, allt har utvecklats.”

Att spela golf i dag: ”Jag var med på en tävling i somras: US Open för damer över 50 år. Jag hade en plats och tänkte att det skulle vara kul att spela och träffa gamla vänner, men när jag väl stod där blev det total kollaps. Jag fick prestationsångest, kroppen låste sig och det gick jättedåligt. Just nu känns det som att jag inte vill tävla igen, men vi får se. Jag tycker om att spela och vill hålla mig på en bra nivå, men det blir mest sällskapsrundor.”

Att vara med i Mästarnas mästare: ”Jag kan inte säga hur det gick men i vissa grenar önskade jag att jag hållit på med en mer fysisk sport. Däremot hade jag en fördel när det gäller uthållighet, lugn och fokus, lite såna saker.”

ANNONS