Anders Jönsson har bytt innebandyn mot padeln.
Anders Jönsson har bytt innebandyn mot padeln. Bild: Niklas Ohlson

Bytte innebandy och tennis till trendsporten padel

Nu ska alla spela padel. Det har inte gått att undgå hur trenden brett ur sig. Anders Jönsson och Peter Alsén får förklara varför sporten blivit så populär.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I pandemins skugga har padel växt fram som ett hyfsat coronasäkert alternativ. Anläggningarna är dessutom privata och har därför inte varit stängda under restriktionerna, likt de kommunala idrottshallarna.

– Det har varit det enda man kunnat göra, konstaterar Anders Jönsson.

Han var tidigare framgångsrik tränare för IBK Kungälvs herrlag, innan han tackade för sig efter den avbrutna säsongen 20/21. Nu har han hittat nya bollar och nya slag att lära ut. Han och kompisen Peter Alsén bytte till padel och är numera även tränare i Padel of Swedens hall i Rollsbo.

Enkelt att komma in i sporten

– Det är så enkelt att komma igång om vi jämför med tennis, där det är svårt att få till långa bollar. I padel är det mindre ytor och med glasväggen får spelaren två chanser att slå tillbaka. Det är lättare att komma in i padeln. Efter fyra gånger ser man sin egen utveckling, tycker Peter Alsén.

Anders Jönsson och Peter Alsén är padeltränare.
Anders Jönsson och Peter Alsén är padeltränare. Bild: Niklas Ohlson

Han och Anders Jönsson brukade spela tennis ihop med två andra killar. De testade padel – fastnade och blev kvar där.

– Vi har inte spelat tennis sedan dess. Det är svårt att hålla sig borta från padel, säger Anders Jönsson, som inte heller saknar vissa delar av innebandylivet.

– Vi får träna på mer humana tider. Och jag slipper sitta i en buss till Värmland varannan helg.

Ironierna haglar över padel

Gubbsport, mellanchefsnöje och pingis för den som inte har råd med golf. Ironierna över padelsporten haglar i takt med att det byggs nya hallar. Det gjorde det om innebandyn när den växte också, så det är inget nytt. En kärna av sanning finns kanske att hitta bland alla giftiga skämt.

Anders Jönsson sparrar i padelcourten.
Anders Jönsson sparrar i padelcourten. Bild: Niklas Ohlson

– Det är ganska mjuka mattor och skonsamt för den som har problem med knän och fotleder och inte kan syssla med andra sporter. De fastnar för padeln som är skonsam för kroppen. Det är långsammare än tennis. Hemligheten är att våga spela långsamt, menar Anders Jönsson, som välkomnar halta och lytta till hallen för att testa spel – och träffas.

Fast anläggningen i Rollsbo har från starten haft som ambition att bryta gubbstämpeln.

– Sedan de öppnade här har fokus varit på barn och ungdomar, säger Peter Alsén, som tog sig an att vara tränare.

– Han frågade mig om jag ville vara med på resan. Klart man ville vara med och utveckla padel, säger Anders Jönsson.

RF:s färskaste medlem

Det är ingen hemlighet att det idag kostar sina hundralappar att spela 1,5 timma padel. De bästa tiderna ligger efter klockan 17 då folk har slutat jobbet och då är det också som dyrast, men även ofta fullbokat. I början av juni valdes padel in som en del av Riksidrottsförbundet, vilket kan underlätta för att få in ungdomar i sporten.

– Det kommer barn som vill testa och vi (Padel of Sweden) har en förening, Club Padel of Sweden. Den räknas som en och samma förening i kedjans alla anläggningar hela Sverige. Nästa år kan vi söka LOK-stöd, då blir det billigare för breddidrotten. För vanliga motionärer betyder det inte så mycket, men för barn och ungdomar mellan sju och 25 år kan det bli billigare tider, säger Peter Alsén, som hoppas padel ska kunna attrahera de yngre i ännu större utsträckning framöver.

Anders Jönsson och Peter Alsén i dubbelspel.
Anders Jönsson och Peter Alsén i dubbelspel. Bild: Niklas Ohlson

I höst planeras för seriespel, med start vecka 33.

– Det blir gratis de första omgångarna så att så många som möjligt ska kunna att testa på att tävla. Padelförbundet sanktionerar tävlingar, men arrangerade inget under pandemin. Med nya regler kan vi arrangera tävlingar i mindre omfattning under hösten, säger Peter Alsén och fortsätter:

– Sedan kan det bli officiellt SM och så småningom internationella tävlingar. Padeln är på jättelik frammarsch.

Anders Jönsson:

– Padel har gått från att vara en bakgårdssport till att vara en av de största sporterna i Sverige, sett till utövare. Det har gått i raketfart.

Stort i Spanien och Latinamerika

Padeln började i Mexiko i slutet av 60-talet och senare Spanien, innan sporten spred sig vidare ut i världen via Argentina och resten av Latinamerika.

– Det är en lillebror till tennisen, som får se över sin återrekrytering. Det finns ingen Borg eller Wilander längre, säger Peter Alsén.

Hur ser framtiden ut för padel?

– Den ser ljus ut. Fast det kommer inte vara samma utvecklingskurva som nu, för de flesta har redan hittat padeln och det blir konkurrens med andra sporter. Det kommer vara fullt i hallarna, men inte lika många nya spelare, spår Anders Jönsson.

Det har byggts tre hallar bara i Kungälv på kort tid.

– I Göteborg är det nästan omöjligt att få halltider, medan i Kungälv är det förhållandevis enkelt om man är ute i tid, säger Anders.

När är investeringen betald?

– Ganska fort. Med många barn och ungdomar går det att sänka priserna även för oss glada motionärer. Men det kommer dröja några år.

Padel

Första inomhusbanan i Sverige byggdes 2012. Innan dess hade sporten spelats utomhus i mindre skala sedan i slutet av 90-talet.

2020 fanns det runt en miljon banor i Sverige uppdelat på drygt 500 anläggningar, att jämföra med 820 banor på 17 anläggningar 2012.

I Kungälv finns tre anläggningar, varav två har kommit till det senaste året.

Spelare: Spelas oftast som dubbel mellan två par spelare.

Serve: Serven måste slås underifrån. Andraserve tillåts precis som i tennis. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel.

Poäng: Poängsättning sker precis som i tennis.

Boll: Spelas oftast med vanliga tennisbollar.

Racket: Av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. Spelplanen: Banan har ett golv av betong, cement, plast eller konstgjort gräs. Den är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10x20 meter. Nätet är 88 centimeter högt.

Källa: Wikipedia

ANNONS