Bredenfeldts Kungälv tog årets första vinst efter jättedrama

Det spelades hemmapremiär mot IFK Ystad för Kungälvs HK:s herrar i årets säsong av Herrallsvenskan och laget med den nya tränaren i spetsen jagade fortfarande sin första vinst. Det blev en riktig nagelbitare med ett helt makalöst slut.

|

Det blev ett lika resultat i premiäromgången i årets säsong av Herrallsvenskan borta mot Varberg. Det var också den första poängen för säsongens nya tränare Thomas Bredenfeldt. Men den första vinsten återstår fortfarande för den nya tränaren. Inledningen på året har minst sagt varit knackig och med sex matcher spelade hittills under säsongen, med både träningsmatcher och svenska cupen, är lagets bästa resultat just den oavgjorda matchen mot Varberg.

Idag spelades så hemmapremiären i Herrallsvenskan för Kungälv och det var det direktnedflyttade laget från Handbollsligan, IFK Ystad som stod för motståndet. Ystad som hade en mardrömssäsong förra året och bara lyckades vinna tre matcher i Handbollsligan var redan på förhand en tuff premiärmotståndare.

Kungälv öppnade matchen väldigt fartfyllt och skaffade sig som mest en tremålsledning. Men Ystad vaknade till liv efter drygt halva första halvleken och Kungälv fick svårt att hitta luckor hos bortalaget. Ystad ångade även på framåt när hemmalaget sjönk ihop något vilket ledde till att de tog ikapp sitt underläge, och drog dessutom ifrån KHK.

Men Kungälvs svacka var kortvarig och när de återigen spelade ett högt försvarsspel och hade fart i anfallet kunde hemmalaget ha gått till halvtid i ledning. Men en viss målvakt i Ystad vid namn Måns Landgren satte stopp för det flera gånger, och gästerna hade istället ett måls ledning i halvtid, 15–16

Det skulle ta ytterligare en kvart in i andra halvlek innan Kungälv kunde kvittera och det kändes länge som att matchen var näst intill helt öppen. Det blev en riktig nagelbitare i Mimershallen under de sista minuterna av matchen och det var inte mycket som skiljde lagen åt. Ystads övertag med den storspelande målvakten bleknade när gästerna gjorde mycket tekniska fel i offensiven, mycket tack vare ett bra försvarsspel från Kungälv.

Osannolik minut avgjorde

När klockan passerat 58 minuter tog Ystad ledningen med 30–31. Minuten senare kunde Kungälv kvittera men Ystad hade anfallet och därmed övertaget med mindre än minuten kvar av matchen.

En offensiv foul och helt plötsligt hade Kungälv 10 sekunder på sig att säkra vinsten. Efter en tilltrasslad frikast situation fick hemmalaget tagit en time out med klockan på 59:57. När frikastet väl togs satte Jesper Johansson i Ystad upp armarna i ansiktet på hemmalagets Hannes Rybo och när Hesa Fredrik ljöd blåste domaren rött kort och straff för Kungälv. Efter slutsignalen kunde då Henrik Rhåsson sätta dit vinstmålet och fira vilt med sina lagkamrater när säsongens första vinst säkrades.

Thomas Bredenfeldt kan pusta ut. Första segern som tränare för Kungälvs HK är säkrad. Bild: Linus Olsson

”Handbollen har ökat tempot”

Tränare Thomas Bredenfeldt tar därmed sin första seger med laget och det mot vad han menar kan vara det bästa laget i serien.

– Jag tackade dom där inne för att vi väntade och vinna första matchen mot just Ystad. Detta laget vi möter idag kommer inte förlora många matcher, det är ett skitbra lag, säger han.

Känslan efter matchen är enligt tränaren bra, även ifall han gärna sett att matchen skulle vunnits tidigare än i det absoluta slutskedet. Varför Kungälv vann just idag och mot detta laget har enligt tränaren med försvarsspelet att göra.

– Vi håller oss till det vi pratar om. Det låter konstigt med 31 insläppta mål men vi släpper lägen där vi ska. Vi litar på vårt spel och att vi kommer hitta avslut. Sen är också nyckeln att vi sliter som djur bakåt, säger han.

De två första matcherna för Kungälv i Herrallsvenkan har minst sagt varit målrika. Över 30 mål både framåt och bakåt. Något som tränaren menar är det nya inom sporten.

– Det kommer bli så många mål framöver också. Handbollen har ökat tempot helt enormt. Det är bara att titta på regeln passivt spel. När domaren sätter upp handen har man inte många sekunder på sig att avsluta så anfallen blir ju kortare och kortare, säger tränare Thomas Bredenfeldt.

Nästa match spelas borta mot Vinslöv den 1 oktober.

Handboll

Herrallsvenskan

Kungälvs HK – IFK Ystad 32–31 (15–16)

Mål: Henrik Rhåsson 7, Hannes Rybo 6, Isak Hane 6, Emil Lennartsson 4, Daniel Wester 3, Tobias Johansson 2, Walter Elonsson, Alexander Regen, Filip Elfstrand Strålman, Isak Älgekrans

Bra: Henrik Rhåsson sliter på ordentligt både framåt och bakåt och Tobias Johansson och Hannes Rybo ser ut att ha hittat varandra på planen