Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bredd och spets ska ta Ytterby till division 1

Bredd, spets och lite nya idéer från nye tränaren Oscar Marek ska få Ytterby IS damlag att lyfta.
– Vi vill gå upp, det är inget att sticka under stol med, säger Oscar Marek.

Den förlängda försäsongen är snart till ända för YIS. På onsdag i nästa vecka gör laget sin första match för säsongen tillika den första med Oscar Marek som huvudtränare.

Marek kom till klubben inför årets säsong och berättar om ett varmt mottagande.

– Det känns som jag varit här tre-fyra år redan. Det känns jättebra. Det är väl tjejernas största styrka, den sociala biten. Det är hur enkelt som helst att komma in, säger Marek.

Vid Mareks sida finns, som tidigare, Carina Ackerfors. Hon berättar om skillnader i spelidé mot tidigare års upplagor av Ytterby.

– Jag hoppas vi kommer att vara modiga och verkligen tror på det. Det finns mycket bra material i laget, så det är upp till oss tränare att göra rätt när vi formerar laget, säger hon.

– Vi har vänt lite på hur vi vill styra våra motståndare och har lite nya tankar för tjejerna.

Vill till division 1

Målet för årets säsong är tydligt: gå upp. För att göra det krävs det i stort sett att laget vinner serien då alla seriesegrare samt den bästa tvåan avancerar till division ett.

– Vi vill gå upp, det är inget att sticka under stol med. Sen vet alla i laget hur svårt det är att vinna en serie, säger Oscar och fortsätter:

– Jag har varit tränare i tretton år och har fortfarande aldrig vunnit en serie.

Styrkan finns i bredden

Oscar och Carina berättar att lagets styrka ligger i den breda truppen. På det centrala mittfältet finns till exempel sex spelare som kommer att slåss om tre startplatser. På resten av positionerna ser situationen liknande ut.

– Det blir vår nöt att knäcka, att ställa rätt lag på planen vid rätt tillfälle, säger Carina Ackerfors.

– Vi kommer få missnöjda spelare. De vi ställer vid sidan hade gått in i många division 2-lag , säger Oscar Marek och fortsätter:

– Det är därför vi kan snacka om att vi vill ligga i toppen och vinna serien. Vi har ju faktiskt fog för det också med de här spelarna.

Ett angenämt problem?

– Det kan vara både och. Jag har varit med om det förr. Så länge man har en öppen och bra dialog, så ska det vara ett angenämt problem. Tänk vad skönt för oss om det inte funkar i första halvlek och att kunna putta in ett helt nytt innermittfält, säger Marek.

Sköt på match från våren

Säsongspremiären mellan Ytterby och Vallen skulle egentligen spelats innan sommaruppehållet. Men lagen kom överens om att skjuta på matchen.

– Vad som är rätt eller fel vet man inte förrän efteråt. Vi kände att om vi flyttade den matchen så kunde vi få ledigt från midsommar. De som vunnit sina två gjorde ju rätt utifrån de förutsättningarna. Men de som förlorat två har ju kniven mot strupen från start, säger Oscar Marek.

Ytterby inleder sin säsong på onsdag hemma mot Vallens IF kl 19 på Yttern.

Ytterby IS

Division 2 nordvästra Götaland dam

Hemmaplan: Yttern

Dräkter: Rödvita tröjor, blåa byxor, röda strumpor.

Tränare: Oscar Marek, Carina Ackefors (assisterande), Sara Solindon (assisterande) och Frida Andersson (målvaktstränare).

Nya: Hannah Henriksson (Kode), Ida Stolt Hermansson (uppflyttad junior), Emilia Sackesjö (uppflyttad junior) och Malin Tuvestad (uppflyttad junior).

Förluster: Freja Karlsson (Rössö), Alice Åkerström (Qviding), Sofia Ohlsson (fått barn), Emma Premberg (får barn i augusti), Lisa Johansson och Anna Eliasson (paus).

Målsättning: Gå upp till division 1

Placering 2020: Trea i division 2

Premiärmatch: Vallens IF (4 augusti på Yttern)

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.