Linus Blixman är en komet i ungdomsbasket. För fyra år sedan spelade han bara på skolgården, nu är han uttagen till U16-landslagets sommarläger.
Linus Blixman är en komet i ungdomsbasket. För fyra år sedan spelade han bara på skolgården, nu är han uttagen till U16-landslagets sommarläger. Bild: Niklas Ohlson

Blixmans blixtkarriär – från Ytterby basket till landslaget på två år

Ytterby IS har haft basket på programmet i fyra år, Linus Blixman har spelat basket i tre. Nu kan han bli klubbens förste landslagsspelare.

ANNONS
|

Linus Blixman började lirade först basket på skoj med kompisarna i Munkegärdehallen för tre-fyra år sedan, där pappa Johan och före detta elitspelaren Rob Kuhn var ledare. Något år senare startade Ytterby IS med Melissa Zinn i spetsen en basketverksamhet i Sparråshallen. Då flyttade killarna över dit och startade ett P05-lag.

Bild: Niklas Ohlson

– Jag har alltid haft ett intresset för basket. Och min bästa kompis pappa (Rob Kuhn) är från USA, han hade spelat på college och i högsta svenska ligan, säger Linus Blixman.

Handbollsspelare i grunden

Han har kört handboll i Kungälvs HK parallellt med basketen och har mycket fysisk kraft och bollkänsla därifrån. Men den karriären är troligtvis över i sommar. Då får basketen all fokus från 15-åringen.

ANNONS

– Jag har kommit in på RIG i Skene (ett av två riksidrottsgymnasium i basket, det andra ligger i Luleå). De tar in fem elever varje år. Handboll är kul och jag är duktig i det, men sedan jag kommit in på RIG är det omöjligt att göra båda, säger Linus Blixman.

Där får han utveckla sig och sin basket tillsammans med några av Sveriges mest lovande talanger. Med all respekt för Linus gamla kompisar, så har han egentligen aldrig spelat ihop någon som är i närheten att vara en lika bra spelare som honom själv. Det var först vid intagningen till RIG han fick känna på klasspelare på nära håll.

– Jag tränade med RIG:s lag. Det var inget spel eller närkontakt på grund av corona, men det märktes att de är jätteduktiga spelare som kan sina grejer.

Linus Blixman gillar rollen som spelfördelare – point guard.
Linus Blixman gillar rollen som spelfördelare – point guard. Bild: Niklas Ohlson

Jämfört de blivande skolkamraterna är Linus Blixman något av en novis på basket. Men RIG:s coach såg något i 194 centimeter Blixman, trots bara två riktiga säsongers rutin av basket i kroppen.

Skojbasket på rasterna

– Jag hade mest spelat basket på rasterna i skolan innan. Jag är inte tekniskt där, de andra har spelat basket åtta år längre än mig. De har grunderna och baskunskaper, många småsaker. Men coachen såg potential mig, annars hade de inte valt mig.

Vad är du för spelartyp?

– Lite av en point guard, med bra bollkontroll. En som peppar laget och styr spelet. Mycket av det jag kan i basket kommer från handbollen. Jag är en lagspelare som också kan plocka poäng när det behövs och dribbla. Jag ser basket som en lagsport där jag ska passa bollen och få igång ett bra spel, säger han.

Linus Blixman i hemmahallen Sparrås. Snart byter han till Marks gymnasium och RIG.
Linus Blixman i hemmahallen Sparrås. Snart byter han till Marks gymnasium och RIG. Bild: Niklas Ohlson

En scout från Svenska basketförbundet var på besök i Göteborgsområdet för att kolla in tänkbara landslagskandidater. Ryktet om att det spelades fin basket i Sparråshallen hade nått ända till Stockholm. Det resulterade att Linus Blixman blev inbjuden till ett läger med U16-landslaget senare i sommar.

Tacksam för uttagningen

– Jättekul. Otroligt att jag har kunnat utvecklats så mycket och har kommit in på skolan, där fem elever tas in varje år. Och jag har svårt att greppa att jag har chans på landslaget. Det är väldigt stort och jag kan inte säga annat än att jag är tacksam och otroligt glad. Man förtjänar sin plats i laget. Det är inte säkert jag får en startplats, men jag kan utvecklas. Tänk att få spela med de bästa i Sverige och komma med utomlands. Sedan får vi se hur jag står mig jämfört med de andra.

Linus Blixman

Ålder: 15 år, fyller 16 senare i år.

Bor: Oswaldsvillorna i Kungälv.

Familj: Mamma, pappa och syster.

Yrke: studerande.

Intresse: Gymma, spela basket. Gillar att träna, även om det är kul att vara med kompisar.

Flera av spelare från RIG har fortsatt ut i världen, en del spelar collegebasket i USA, andra i ligor i Europa.

Vad är dina drömmar och mål med basket?

– Det går inte att leva på basket i Sverige. Jag vill komma vidare utomlands. Drömmen är NBA, det har det alltid varit … men där har två svenska spelare spelat. NBA är slutmålet. Jag vill spela på college och sedan ta mig så långt som det går. Jag vill kunna leva på basket, det jag tycker är allra roligast, säger Linus och fortsätter:

–Jag vill rekommendera alla att testa basket, oavsett hur gammal du är. Det är en otroligt rolig sport som många kommer att älska.

ANNONS