Hampus Pettersson kan jubla. I säsongsavslutningen på Skarpe nord i vintras kom de två första A-lagsmålen. I helgen var han på sitt första landslagsläger. Arkivfoto: Linus Olsson
Hampus Pettersson kan jubla. I säsongsavslutningen på Skarpe nord i vintras kom de två första A-lagsmålen. I helgen var han på sitt första landslagsläger. Arkivfoto: Linus Olsson Bild: Linus Olsson

Blågul prägel på Kungälvs bandy – flera spelare med på landslagsläger

Fyra IFK-spelare var uttagna till olika landslagsläger. För Hampus Pettersson var det debut.

ANNONS

Den 18-årige mittfältaren fostrades i IFK Kungälv, försvann till IFK Vänersborg under gymnasietiden i några år innan han lånades tillbaka till IFK under vintern 2021. Då fick Hampus Pettersson göra debut som seniorspelare, innan hade han som mest tränat med IFK Vänersborgs elitserielag.

Nu är Hampus Pettersson IFK Kungälvs-spelare fullt ut och har inlett en landslagskarriär. Nåja, han var i alla fall uttagen till helgens läger med P19-landslaget, som leds av förre IFK-spelare Jesper Larsson. Det är en trupp som ska trimmas inför VM i vinter.

– Det var kul att möta de bästa i hela Sverige i sin åldersgrupp. Det var ett tag sedan man var på läger med tanke på pandemin, säger Hampus Pettersson.

ANNONS

Gott för självförtroendet

Han har tidigare varit på regionläger och elitläger, men aldrig på landslagsuppdrag tidigare.

– Att bli uttagen hit är ett kvitto på att man gör något bra, att man har utvecklats. Det ger en självförtroendeboost att vara med. Tidigare har jag bara mött de bästa spelarna, nu fick jag spela med dem och se vad som krävs och jämföra. Det var nyttigt, tycker Hampus Pettersson.

Efter ett år med seniorträningar och spel i allsvenskan fick han känna på ungdomsbandy igen. Det är en speciell känsla.

– Det är ett annorlunda spel, mer rakt på. Tuta och kör. I A-lagsbandy är det mer att vända ur och värdera läget, samt mycket bollinnehav.

Vilka egenskaper har tagit dig till landslagslägret?

– Först och främst min målmedvetenhet. Jag vill mycket med min bandy och tränar hur mycket som helst för att bli bra. Målmedvetenheten gör att jag kommer med till läger, där är man rätt bra, men också min teknik och genombrottsförmåga, säger Hampus Pettersson, som utöver mittfältspositionen även testat på att vara både anfallare och halv.

– Vi får se vad Uhlin (Anders, IFK-tränare) sätter mig.

Första stor is-passet

I helgen gjorde IFK Kungälv säsongens första pass på stor is, med dubbla träningar i Vänersborg.

– Det var svårt med timingen efter att ha kört på hockeyrink innan. Det är annorlunda med stor is. Alla var glada att det är igång och att vi inte behöver springa lika mycket i spåret.

Var det särskild stämning i laget?

– Det märks inte på humöret, för det är alltid bra stämning i det här laget, Fast det är alltid roligare att ha på skridskorna än löparskorna.

Nyförvärvet Gustav Ek från Vetlanda var uttagen till P21-landsalget i Uppsala. Det var också nye Hugo Andersson, men som tyvärr tvingades tacka nej på grund av förkylning. Kasper Timbrelli fanns däremot på plats när P17-landslaget hade läger i Örebro.

Lyckliga landslagstjejer. Anna Egeberg, Evelina Sköld, Wilda Ejderfalk, Elena Schulz, Leah Roos, Tilda Nordenstam och Vilma Fischer var på blågult läger med F17-landslaget i helgen som gick.
Lyckliga landslagstjejer. Anna Egeberg, Evelina Sköld, Wilda Ejderfalk, Elena Schulz, Leah Roos, Tilda Nordenstam och Vilma Fischer var på blågult läger med F17-landslaget i helgen som gick. Bild: Kareby IS

På tjejsidan är de sedan tidigare mer regel än undantag med inslag från KS bandy. Anna Egeberg, Evelina Sköld, Wilda Ejderfalk, Elena Schulz, Leah Roos, Tilda Nordenstam och Vilma Fischer var i helgen i Stockholm med F17-landslaget. Där fanns också tre debutanter i Leah Roos, Tilda Nordenstam och Vilma Fischer.

ANNONS