Besvikelsen vänds till spelglädje – så ska Ytterby IS resa sig efter fallet

Nya tränare som har nytt fokus ska försöka vända Ytterby IS dåliga trend. Med en total besvikelse i ryggen hos truppen efter förra årets plattfall ska laget i år försöka hitta glädjen igen och försöka starta om i division 4.

ANNONS
|

Förra året blev ingenting som Ytterby IS herrar hade tänkt sig. Fem vinster på tjugo matcher gjorde att laget hamnade näst sist och fick lämna division 3, för att hoppa tillbaka ett steg i seriesystemet. Till råga på allt var det dessutom rivalerna IK Kongahälla som satte spiken i kistan för Ytterby i en avgörande match på Kongevi. Det blev ett tufft uppvaknande för truppen.

Mycket har stormat kring Ytterby IS de senaste. Efter bara ett år fick tränaren Anders Senften lämna då klubben inte förlängde med honom när säsongen var slut. Istället skulle Jonas Björk tas in i höstas som då kom närmast från Grebbestad i division två. Men Elitettan laget IK Rössö var gav honom ett erbjudande han inte kunde motstå så återigen fick klubben leta ny tränare.

ANNONS

Ansvaret inget som skrämmer

Till slut fick assisterande tränare Daniel Ivarsson och tidigare Ytterbyspelaren och Stenungsundstränaren Calle Hedén uppgiften att leda truppen 2023.

– Jag hade några sittningar med styrelsen och det kändes bra när vi pratade om upplägget. Sen kändes det ju också bra med laget, med tanke på att jag själv har en bakgrund här och har spelat med flera av killarna, säger Calle Hedén.

Nya tränarduon Calle Hedén och Daniel Ivarsson i Ytterby fick sitt lag vina med 6–0 mot Kareby i genrepet i regnet på Kareby hed.
Nya tränarduon Calle Hedén och Daniel Ivarsson i Ytterby fick sitt lag vina med 6–0 mot Kareby i genrepet i regnet på Kareby hed. Bild: Niklas Ohlson

Trots att varken Calle eller Daniel tidigare varit huvudtränare, är uppdraget inget som skrämmer dem. Snarare menar de att de kan luta sig mot varandra, som båda två sitter i en ny sits.

– Det här blev en lösning där vi får lite lugn och ro i truppen. Varken jag eller Calle har tagit huvudtränarrollen innan, men vi känner truppen väldigt bra, vilket vi tror är en stor fördel. I år kommer att handla väldigt mycket om att kolla med killarna hur de känner och hur de vill spela, säger Daniel Ivarsson.

Vi vet helt enkelt vilka knappar vi ska trycka på.

På frågan om vem som tar huvudansvaret blir det inget direkt svar på. De båda tränarna instämmer med varandra om att de inte har någon auktoritär ledarstil, och ser det snarare som att de delar på det. De lyfter också staben runt omkring det sportsliga som en viktig nyckel i den något orutinerade satsningen.

– Jag har ju spelat med många i den här truppen och vet vad de vill. Och på bara ett år i Stenungsund har jag fått med mig jäkligt mycket om just tränarrollen. Vi ser att det viktiga är att ha en bra relation till spelarna, säger Calle Hedén.

– Vi vet helt enkelt vilka knappar vi ska trycka på, inflikar Daniel Ivarsson.

Brast i ödmjukhet

Sebastian Strömqvist berättar att laget inför förra säsongen inte ens kunde föreställa sig att laget skulle hamna på nedflyttningsplats när säsongen var över. Särskilt inte med tanke på att de sniffade på uppflyttning till tvåan året dessförinnan.

– Det fanns en känsla i laget att det var lugnt efter varje förlust för vi skulle lösa det senare ändå. Men vi fortsatte att förlora och det blev att vi hela tiden hittade något att skylla på med massa olika ursäkter. Vi trodde aldrig att vi skulle åka ur, säger han när han försöker summera förra året.

Vi kan nog ha behövt en nystart. Nu har vi fått in I-son (Daniel Ivarsson) och Calle och det känns riktigt bra.

Övertro och brist på ödmjukhet är ord som kommer fram under samtalet om 2022. Något som truppen nu verkligen fått känna en bister smak av. Och det verkar som att verkligheten kommit i kapp och kanske lärt laget en läxa, för när kommande säsong diskuteras är tonen annorlunda.

Sebastian Strömqvist tycker att Ytterbys upplaga 2022 saknade ödmjukhet. Det blev lagets fall.
Sebastian Strömqvist tycker att Ytterbys upplaga 2022 saknade ödmjukhet. Det blev lagets fall. Bild: Niklas Ohlson

– Vi kan nog ha behövt en nystart. Nu har vi fått in I-son (Daniel Ivarsson) och Calle och det känns riktigt bra. Det vi snackat om ända sedan de kom hit är att hitta glädjen till fotbollen igen och se till att vinna våra matcher, säger Sebastian Strömqvist.

Inte lätt att studsa tillbaka

Även tränarna är ödmjuka inför uppgiften.

– Att bara studsa tillbaka är inte enkelt. Det går inte att bara ställa ut skorna och tro att det löser sig självt, säger Daniel Ivarsson.

– Vi har inte sagt att vi ska gå upp direkt i år, men vi vill absolut vara med och slåss i toppskiktet, säger Calle Hedén

Spelmässigt och fotbollstaktiskt har det också skett förändringar, men det är inget som tränarna vill gå ut med publikt. Det förblir hemligt berättar de med glimten i ögat. Men den största förändringen är just inställningen hos spelarna menar de.

– År 2023 blir året vi får tillbaka glädjen i Ytterby IS och det ska återigen vara kul att se oss spela fotboll, säger Calle Hedén.

Ytterby IS

Division 4A Göteborg herr

Hemmaplan: Yttern.

Dräkter: Rödvitrandiga tröjor, blåa byxor, röda strumpor.

Tränare: Calle Hedén och Daniel Ivarsson.

Nya spelare: Lukas Ekdahl (Romelanda), Robin Ewen (uppflyttad från juniorerna)

Förluster: Arvid Sigurdsson (la av), Albin Granbacke (Stenungsunds IF), Tobias Sanne (Tränare Stenungsund).

Placering 2022: 10:a i division 3 Sydvästra Götaland.

Premiärmatcher: Finlandia Pallo (hemma 5 april), Älvängens IK (borta 15 april).

LÄS MER:Ytterby IS jagar måltjuv – vinnarskallen Tilda Persson kan vara vägen dit

LÄS MER:Generationerna möts hos jumbon Hermansbys IF – som sneglar uppåt

LÄS MER:Diseröd ger råd inför Marstrands debut i sexan – ”Alla elva på planen kan springa”

LÄS MER:Hålta IK får nytt ungt fotbollsliv – startar om i division 7

ANNONS