Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Arenorna öppnar för publik efter lättade restriktioner

I tisdags kom beskedet att publiktaket tas bort för idrottsevenemang – och publiklag och cuparrangörer i Kungälv kan andas ut.

Kungälvs handbollsdamer var under säsongen 2018/19 det tionde största publiklaget i Sverige på damsidan. Drygt ett år senare gapade läktaren tomma i pandemins spår. Nu släpper regeringen och Folkhälsomyndigheten på restriktionerna och låter publiken komma fullt ut efter 29 september. Handbollsförbundet har legat på myndigheten om besked om när det kunde vara möjligt att släppa in publiken igen, men den nyheten kom rätt snabbt.

– Vi har velat införa covidpass till matcherna, men det slipper vi nu och kan köra, konstaterar Mikael Bengtsson, ordförande i Kungälvs HK.

Blandade känslor

Det är blandade känslor efter beskedet, både positiva och aningen oroande.

– Visst är det jättepositivt, men fortsatt viktigt att folk håller avstånd. Folk måste ta sitt ansvar. Smittan ökar igen, främst bland ovaccinerade. Personligen tycker jag att det går lite för fort. Det hade varit bättre om man varit tydliga med att släppa på restriktioner för ovaccinerade. Det skulle sätta press på dem som inte är vaccinerade. Men det är inte vi som bestämmer, säger Mikael Bengtsson.

Kungälv har drabbats hårt av pandemin, dels genom utebliven publik och dels genom två inställda Bohus cup.

– Det är intäkter som har gått förlorade i nära två års tid. Nu kan vi börja släppa in publik igen och ska starta biljettförsäljningen, säger Mikael Bengtsson.

Trekungaslaget blir av

Det lättar upp även för andra klubbar. Kungälv volley tvingades ställa in den årliga ungdomsturneringen Trekungaslaget förra hösten. Med veckans besked satsar föreningen på att genomföra sin cup i år 30-31 oktober.

– Vi hade att ett möte i måndags. Då var vi bekymrade över hur många lag vi kunde ta in med tanke på logi och mat. Med det här beskedet kommer vi att planera på samma sätt som tidigare, säger Annika Sjöberg, cupgeneral för Trekungaslaget.

Anmälningarna öppnar 26 september, allt sådant har legat nere i väntan på besked om lättade restriktioner. Taket är 24 lag per klass för de äldre ungdomarna och 16 lag för de yngre.

– För lagen som anmäler sig första veckan av anmälningstiden garanterar vi plats, anmälan under andra veckan blir det i mån av plats, förklarar Annika Sjöberg.