Cykelstölder ökar både regionalt och nationellt.
Cykelstölder ökar både regionalt och nationellt. Bild: Moa Haltorp

Anmälda cykelstölder ökat med 80 procent i Kungälv – på fem år

Cykelstölderna ökar. I just Kungälv är den stigande procenten markant. Anmälda cykelstölder har ökat med 80 procent de senaste fem åren. Polisen varnar dessutom för att stölderna väntas öka under sommaren.

ANNONS

Regionalt har cykelstölderna ökat det senaste året. Men i Kungälv är antalet anmälda brott ökat markant de senaste fem åren. Från 149 anmälningar 2016 till 276 anmälningar 2020 – en procentuell ökning med cirka 80 procent, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Förundersökningsledare Niklas Heed på polisen i Kungälv berättar att det ser likadant ut nationellt.

– Vi följer det mönstret här också i Kungälv, säger Heed.

Cykelstölder är ofta ett svåruppklarat brott. Niklas Heed säger att det är sällan det finns vittnen till händelsen och att en cykelstöld ofta går fort.

– Det är en snabb handling om du vill tillgripa dig en cykel, och utan vittnen är det nästan omöjligt att klara upp, säger han.

ANNONS
Ed Lundgren och hans vänner låste cyklarna tätt ihop när de parkerade utanför Kongahälla Center.
Ed Lundgren och hans vänner låste cyklarna tätt ihop när de parkerade utanför Kongahälla Center. Bild: Moa Haltorp

Från polisens sida finns det inga specifika nya åtgärder för att hantera de ökade anmälningarna. Men Niklas Heed försäkrar att man alltid strävar efter utvecklingsmöjligheter.

– Det är inget som vi har pratat om senaste tiden, men generellt ser vi över våra sätt att arbeta. Allt från synlighet till säkerhet och det hänger med på alla stöldbrott, där cykelstölder ingår.

Niklas Heed som är förundersökningsledare på polisen i Kungälv säger att mycket handlar om att förebygga brott. Han uppmanar till att ha de bästa låsen man kan, samt att om möjligt ställa dem inomhus på jobbet eller i garaget hemma.

– Då handlar det om att förebygga för dem som har ont uppsåt, säger han.

Utanför Kongahälla center sitter Håkan Blennqvist i solen och har just låst fast sin egen och sin sons cykel.

– Vi brukar tänka på att låsa ihop dem, känns som det blir svårare för tjuven att få med sig flera stycken, säger Håkan Blennqvist.

Håkan Blennqvist, cyklist utanför Kongahälla Center.
Håkan Blennqvist, cyklist utanför Kongahälla Center. Bild: Moa Haltorp

För ett par år sedan blev familjen Blennqvist bestulna på sina cyklar. Huset ligger långt inne på en sidogata och är inget man passerar om man inte har ett ärende där. Cyklarna stod låsta på gården men tjuvarna lyckades lyfta och föra bort dem. De fick aldrig tag på tjuven eller tjuvarna, men Håkan tröstar sig med att de fick tillbaka pengar på försäkringen.

Kompisarna Ed Lundgren, Oscar Hermansson och Alex Andersson ska precis låsa upp sina cyklar utanför Coop på Kongahälla Center. De menar att det är viktigt att tänka på hur man låser cykeln.

– Det är viktigt att försöka låsa bakdäcket, då tar det längre tid för tjuven att få loss det, säger Ed.

Kompisarna Ed Lundgren, Alex Andersson och Oscar Hermansson.
Kompisarna Ed Lundgren, Alex Andersson och Oscar Hermansson. Bild: Moa Haltorp

Pojkarna berättar också att en kompis fick sin cykel stulen ”precis där” och pekar, alltså 20 meter från där de stod denna dag.

Polisregion väst varnar för att cykelstölder kan öka just under sommaren. I samband med att restriktioner släppts och krogarna inte längre omfattas av begränsade öppettider kan också stölderna öka.

Det blir allt vanligare med elcyklar. De är ofta dyrare och därför attraktiva att stjäla. Enligt Stöldskyddsföreningen är batterier till elcyklar det hetaste bytet för tjuvarna.

– Batterier till elcyklar är ofta jättedyra och har ett högt andrahandsmarknadsvärde, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

I år är första året BRÅ börjat redovisa stulna elcyklar, och av alla cykelstölder som anmäldes ifjol var cirka 12 procent en elcykel. Och hojarna som går på el har blivit mer och mer populära de senaste åren, och dess högre pris lockar tydligen till sig tjuvarna.

– Ju fler det finns desto fler att stjäla, säger Lina Nilsson.

Så skyddar du din cykel från tjuven. Här kommer några tips från Stöldskyddsföreningen:

• Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.

• Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.

• Lås batteriet när du lämnar din elcykel obevakad kortare stunder. Ta med batteriet om du ska vara borta längre.

• Ta med sadeln så den inte blir stulen, cykeln blir då även mindre attraktiv att stjäla och oskön att cykla på.

• DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.

ANNONS