Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Amatörer och världsmästare möttes i anrik bowlingtävling

I mellandagarna och efter nyår spelas Ytterby BKs traditionella vintertävling Ytterbyslaget i Kungälv. Efter ett års uppehåll på grund av pandemin, är nu bowlinghallen återigen spelplats för den anrika tävlingen, som spelats sedan 56 år tillbaka.

På tisdagskvällen samlades tjugo spelare och flertalet åskådare på Nordmanna Bowling. Ytterbyslaget hade inletts på söndagen och tävlingarna var i full gång. Mellan den 26 december fram tills den 6 januari spelas det nämligen tävlingar nästan varje kväll. Det är Ytterby BK som håller den traditionsenliga vintertävlingen Ytterbyslaget. Något klubben gjort sedan 1965.

Tävlingen är individuell och samlar allt från amatörer till proffs. Under tisdagens tävling var åldersskillnaden mellan den äldsta och yngsta spelaren hela 68 år.

Leif ”Leffe” Nyberg är tävlingsledare och ansvarig från Ytterby BK. Han berättar om vad Ytterbyslaget betyder för bowlingen som sport i närområdet.

– Tävlingen är en tradition. Den betyder mycket för sporten, då folk kommer till hallen och spelar. Det är även en social tillställning för man träffar alltid folk man känner, säger han.

Leif Nyberg, Bowling, Ytterby BK, Nordmanna Bowling
Leif ”Leffe” Nyberg är tävlingsledare och ansvarig från Ytterby BK. I handen har han ett klot med en bild på sig själv. Bild: MICHAEL ERICHSEN

I skrivande stund är det totalt 117 anmälda spelare. Något som enligt Leif Nyberg snabbt kan ändras då man kan anmäla sig löpande. Hans erfarenhet säger att det lär bli fler spelare längre fram. I just Ytterbyslaget kan nästan vem som helst tävla i. Man har ett handicap-system som ser till att det inte blir allt för stor skillnad mellan de tävlande. Så länge du har en licens går det att anmäla sig. Man kan anmäla sig till tre olika starter och det är det bästa resultatet som räknas.

Kvällens tävling innehåller spelare från såväl Ytterby BK som rivalerna Kungälvs BK. Bland Kungälvs BK finns 88-årige Paul Hellberg. Han har bowlat sedan 57 år tillbaka, och är väl bekant med tävlingen.

– Jag har varit med nästan varje vinter och tävlat i Ytterbyslaget. Mest är jag här för att det är kul och för att umgås med vänner, säger Paul Hellberg.

Paul har funnits med i Kungälvs bowlingskretsar sedan en lång tid tillbaka. Själv var han med och startade en klubb, BK Kamrat, som dessvärre inte finns kvar idag, men som höll till i Idrottshallen när det spelades bowling där.

– Vi var ett gäng som startade BK Kamrat. Sedan lades den klubben ner och senare gick jag istället med i Kungälv BK. Även om jag mest tävlar för den sociala biten, är det alltid bra motion, och det blir ett par tävlingar om året. Min klubb, Kungälvs BK, anordnar bland annat Kungälv-Open på somrarna, säger Paul Hellberg.

Bra för sporten Bowling

Nordmanna Bowlinghall har länge varit spelplats för Ytterbyslaget. Ägaren Peter ”Nutte” Pettersson tycker den traditionsenliga tävlingen är bra för bowling som sport.

– Tävlingen är jättebra. Det är alltid kul att få hit spelare från flera delar av landet. Det är viktigt att visa att bowling inte bara är nöje utan även en sport, säger han.

Nutte, Peter Pettersson, Normanna Bowling
Peter ”Nutte” Pettersson är ägare av Nordmanna Bowling och driver hallen sedan sommaren 2018. Bild: MICHAEL ERICHSEN

”Nutte” menar på att Ytterbyslaget som tävling är ganska stor om man tittar på antalet anmälda. Förutom Ytterbyslaget och Kungälv-Open som arrangeras av klubbarna i kommunen anordnar Nordmanna Bowling sina egna tävlingar.

– Om man bortser från Covid-19 som drabbat oss det senaste tror jag vi vanligtvis brukar ha åtminstone en tävling varannan vecka, säger Peter ”Nutte” Pettersson.

Vill ha fler unga spelare

Trots stor uppslutning med spelare från många olika klubbar från hela landet säger Leif Nyberg att det hade varit bra om fler unga hade fått upp ögonen för bowling som sport.

– Det är klart att det är problematiskt med åldern. Vi behöver fler unga spelare. Men samtidigt är det alltid svårt att konkurrera med de stora sporterna som handboll, fotboll och ishockey, säger han.

Däremot tar klubben gärna in nya spelare och Leif är tydlig med att det bara är att höra av sig om man är intresserad av att börja spela. Vill man titta på Ytterbyslaget kan man göra det på Nordmanna Bowlings hemsida.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.