Alice Westling vaktade buren för Västsvenska när tjejerna tog silver i distrikts-SM.
Alice Westling vaktade buren för Västsvenska när tjejerna tog silver i distrikts-SM. Bild: Privat

Alice Westling – målvakt med silverglans efter historisk final

17-åriga Alice Westling från Ytterby, till vardags innebandymålvakt i IBK Kungälv, var med och skrev historia när hon tog silver i distrikts-SM med Västsvenska F04-laget.

ANNONS
|

Det var första gången som ett distriktslag från Västsvenska innebandyförbundet, som är en sammanslagning av Göteborgs och Bohuslän/Dals innebandyförbund, spelade final i ett distrikts-SM, eller SDF-SM som det officiellt heter. Lag från Göteborgs distriktslag har spelat final tidigare, men också det var över två decennier sedan – 1994 när Göteborgs flicklag tog silver.

Nu var egentligen förra säsongens F16-lag som turneringen var avsedd för, men då ställdes allt in på grund av pandemin.

– Det var väldigt kul och länge sedan ett västsvenskt lag var i final. Det är imponerande. Vi var jätteglada när vi vann semifinalen (mot Västmanland 3–2), säger Alice Westling.

ANNONS

Utmanade storfavoriten

Finalen mot storfavoriten Stockholm, som avgjordes i Nyköping i veckan som gick, blev tuffare och slutade med förlust 2–5.

– Vi gjorde vårt bästa och var mycket bättre än andra lag som mött Stockholm. Då har det varit som om Stockholm spelade i powerplay hela tiden. Vi fick ändå till ett spel och kunde vinna bollen, menar Alice Westling.

Hon byttes in vid 0–5. Med Alice i mål i tredje perioden spelade Västsvenska 2–0 mot det blivande mästarlaget.

– Jag kunde inte ha gjort en bättre turnering, jag släppte inte in ett enda mål under SM, berättar Alice, som delade målvaktssysslan 50/50 med Pixbos Hanna Hanselius.

Alice Westling får sin silvermedalj efter finalen mot Stockholm.
Alice Westling får sin silvermedalj efter finalen mot Stockholm. Bild: Privat

SM-silvret är inte det enda stora som hänt under veckan. Marstrands-fostrade Alice Westling har varit backup bakom A-lagets Frida Ljungberg i IBK Kungälv i division 1, vid sidan av spel i JAS-laget och U23 i division 3. Mot serieledaren Lerum hemma i Mimershallen fick hon vara med på plan och göra debut. Det slutade med en 2–5 förlust. Alice fick se fyra bollar ramla in bakom sig i målet, det femte sattes i öppen bur.

– Tyvärr blev det torsk. Men det var också väldigt kul och annorlunda att spela i ettan. Det var inte lika hårt spel som med distriktslaget. Där går alla in med kroppen. Fast det är olika och beroende på vilket lag man möter, om det blir ett hårdare spel.

Distriktslaget samlas igen på onsdag för att hyllas av sitt förbund i samband med Pixbos match mot Helsingborg i SSL.

Innebandy

Division 1 Västsvenska dam

IBK Kungälv – FBC Lerum 2–5 (0–1, 0–3, 2–1)

Mål: Emilia Wentzel, Ebba Ohlsson.

Fotnot: Derbyt mot Stenungsunds IBK, som skulle ha spelats i Mimershallen i söndags, ställdes in på grund av sjukdom hos gästerna.

ANNONS