Adam van Ettinger vill lyfta Kungälv hockey med ny klubbkultur

Kungälv hockeys nye huvudtränare är samma ålder som spelarna. Och då är KIK ett ungt lag. Möt 23-årige kanadensaren Adam van Ettinger, coachen som vill få Kungälv att lyfta ännu högre.

ANNONS
|

Det började med att hans kompis Matthew Lapierre verkade i Kungälv hockey och de höll kontakten från varsin sida av Atlanten. Sedan blev Lapierre värvad till Växjö Lakers och Adam van Ettinger lockades till Sverige och hamnade i Kungälv som coach för U16-killarna. När tränaren Hannes Eriksson lämnade A-laget i november bildade Adam van Ettinger tränarduo ihop med Filip Lundgren, ett delat coachansvar där Adam främst jobbade med lagets anfallare. Och på den vägen är det.

Nu är Lundgren huvudtränare för konkurrenten Mölndal och Adam van Ettinger har ensamt huvudansvar för Kungälv hockeys A-lag.

– Det är en stor möjlighet för mig. Det blir nästa steg i karriären och jag vill utvecklas som coach. Jag får chansen att arbeta i ett annat land och är väldigt tacksam för det, säger 23-åringen, som troligen är den yngste huvudtränaren någonsin i KIK.

ANNONS

Det är många runtom mig som jag kan tacka för att jag är där jag är idag.

Han åkte på en huvudskada som 19-åring och tvingades sluta som spelare, ett öde han delar med klubbkamraten Andreas Pietilä, som också finns med i ledarstaben runt Kungälvs A-lag. Då fanns det folk i Adams närhet som peppade honom att i stället satsa på att bli ledare.

– Jag hade de som hjälpte mig att komma in i det. Jeff Gibbs och Jesse Winchester (ex-NHL-spelare i Ottawa Senators och Colorado Avalanche) var mina mentorer och bägge föreslog att jag skulle bli coach. Det är många runtom mig som jag kan tacka för att jag är där jag är idag, säger Adam van Ettinger.

Han kombinerar uppdraget som tränare i KIK med att vara coach för bland andra hockeygymnasiets elever på Mimers hus och att hålla i klubbens hockey camps. Ishockey är livet för Adam van Ettinger, vars supporterhjärta slår varmast för Börje Salmings och Mats Sundins gamla klubb Toronto Maple Leafs.

– Hockey är det största för mig, jag vill arbeta fullt ut med hockey i framtiden.

Han har ambitiösa planer med Kungälv hockeys division 2-lag, som redan idag tränar tre-fyra gånger i veckan och två, ibland tre, matcher ovanpå det.

– Störst fokus är att ändra kulturen, hur vi tänker och hur vi tränar, hur vi agerar som klubb. I framtiden, om tre-fyra år, vill vi vara ett division 1-lag. Vi börjar redan nu att agera som ett division 1-lag, med en professionell kultur, där vi är vana att ta ansvar för det vi gör på isen. Det vi gör på matcherna, ska vi även göra på träningarna. Och höja tempot och hålla uppe den fysiska standarden. Vi ska vara en hockeyfamilj där man offrar sig, vill vinna och göra allt för varandra. En god atmosfär, menar Adam van Ettinger.

Adam van Ettinger, ny tränare i Kungälv hockey. ”Otroligt ambitiös” enligt sportansvarig Hans Sjöström.
Adam van Ettinger, ny tränare i Kungälv hockey. ”Otroligt ambitiös” enligt sportansvarig Hans Sjöström. Bild: Niklas Ohlson

Kungälvs tradition av bra skridskoåkning är något som Adam van Ettinger vill förvalta och göra lite mer av.

– Vi ska spela mer som ett lag, tänka på hur vi ska ta oss vidare med pucken, inte bara åka skridskor med den.

Vi utvecklar deras ”hockey minds” och försöker göra unga spelare lite bättre, så att de kan utvecklas till division 1-spelare.

Adam har tränat ungdomslag hemma i födelsestaden Cornwall, Ontario, i Kanada. Det tar han med sig in som coach för det yngsta laget i division 2.

– Vi utvecklar deras ”hockey minds” och försöker göra unga spelare lite bättre, så att de kan utvecklas till division 1-spelare.

Hur är skillnaden på kanadensisk och svensk hockey?

– Här är rinkarna större, pucken spelas mer och man läser spelet mer. På de mindre rinkarna i Kanada finns inte mycket tid till att tänka, det handlar mer om att skicka ner pucken och köra. Det går snabbare i Kanada och man måste tänka snabbare. Jag föredrar en mix av båda.

Ett antal tunga namn har lämnat Kungälv. Vilka spelare i dagens Kungälv kan slå igenom den är säsongen?

– Albin Berntsson, forward, på det sätt han har tränat i sommar. Det är en stor skillnad och han kommer göra en mycket bättre säsong. Carl Gustafsson, back, har visat ett större självförtroende. Han har utvecklats till en ledare som hjälper de unga killarna uppåt.

Kungälvs IK

Ishockey Division 2 södra A

Hemmaplan: Oasen.

Dräkter: Röda tröjor, svarta byxor, röda strumpor.

Tränare: Adam van Ettinger (huvudtränare), Michael Ekberg (assisterande).

Nya spelare: Thomas Steven (Gislaved), Ilja Zuckovs (Hisingen), Carl Aronsson (Tierp), Filip Hjorting (Tierp), Isak Brandt (J-laget).

Förluster: Oliver Gabay (Bäcken), Rasmus Hultfelt (Bäcken), Wilhelm Grevle (Bäcken), Mikael Ekendahl (slutar), Filip Steussloff (slutar), Isac Tonsjö (slutar), Erik Tönder (studieuppehåll).

Placering 2021/22: Trea i division 2 södra A, sexa i Alltvåan södra, utslaget av Guts Finspång i playoff 1 mot hockeyettan med 2–1 i matcher.

Premiärmatcher: Grästorp (hemma 1 oktober), Vänersborg (borta 5 oktober), Töreboda (hemma 9 oktober).

Tränarkommentar: ”Flera lag har flyttats ner och serien är mycket bättre i år. Alla tio lagen kan komma i topp tre” säger Adam van Ettinger om serien som spetsats med lag som Hanhals, kvalmotståndaren Guts Finspång och Mjölby.

LÄS MER:Ella Thorbard och Joel Ratkovic Berntsson har tagit plats i favoritlaget Frölunda HC

LÄS MER:Håll löftet och bygg arenan – här är de viktigaste frågorna för Kungälvsidrotten

LÄS MER:Arenaplanerna går vidare trots fornlämningar

ANNONS