Abrahamsson från Ytterby nollade Blåvitt – historisk guldhjälte för BK Häcken

BK Häcken säkrade klubbens första guld i herrarnas fotbollsallsvenska. Ytterbybon Peter Abrahamsson höll tätt mellan stolparna på Gamla Ullevi.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

BK Häcken har gått från klarhet till klarhet fotbollssäsongen 2022. I derbyt mot IFK Göteborg behövdes en poäng för att Hisings-klubben skulle säkra sitt första allsvenska guld någonsin. Det blev mer än så. Häcken körde totalt över storebror Blåvitt med 4–0.

– En fantastiskt känsla! Jag känner stolthet, glädje och lättnad. Det är svårt att få ner allt. Underbart, säger Peter Abrahamsson när han är på väg ut för att fira med lagkamrater, sponsorer, föreningsfolk och fans.

Peter Abrahamsson intog en lugn och säker nyckelroll i laget och höll nollan. Han fick göra några fina räddningar, men hade också god hjälp av ett stabilt försvar.

Första IFK-skottet efter 70 minuter

– Det var i 70:e minuten som de får sitt första skott på mål. Gubbarna där ute gör ett otroligt jobb. Vi dödade det tidigt och gör det vi har pratat om. Blåvitt försöker komma åt oss, men vi löser alla knutar som ett statement. Det är bara att gå ut och fira.

Peter Abrahamsson fostrades i Vallen. Karriären fortsatte i Örgryte IS i slutet av 00-talet, innan han värvades av BK Häcken till allsvenskan från superettan inför 2014. Den nionde säsongen blev den hittills bästa där Häcken med ett skoningslöst självförtroende manövrerade ut storklubbarna från Solna, Stockholm, Malmö och söder om älven i Göteborg.

Då ska vi ha i åtanke att för 1,5 år sedan låg Häcken sist i allsvenskan. Andreas Alm slutade och in kom Per Mathias Högmo som tränare. Och att Peter Abrahamsson fick 2021 spolierat på grund av en korsbandsskada.

– Vi har haft en idé vi trott på och kört stenhårt på den. Vi hade en avslutning med mycket svåra matcher mot Hammarby, Djurgården, Malmö FF och IFK Göteborg – och vi städar av allihop. Man kan inte säga annat än att vi är bäst. Det är spelarna, ledarna och hela klubben som har byggt det här, säger 34-årige Abrahamsson, som bor i Ytterby sedan några år.

Fortsätter du i Häcken över nästa säsong?

– Ja, jag har kontrakt.

LÄS MER:"Hörde hur det krasade till"

LÄS MER:”Det får ta den tid det tar”

ANNONS