Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Äntligen tävling för Meraf Bahta – comeback i Finnkampen

I helgen är det dags för klassiska Finnkampen i Helsingfors. Då gör Meraf Bahta comeback efter sommarens hälseneskada.

Lång- och medeldistansaren från Kode var i riktigt fin form under våren, men under ett 10 000-meterslopp i nederländska Hegenloo fick hon smärtkänningar. Det var hälsenan som var skadad, men som tur var inte avsliten och hon slapp operation.

Meraf Bahta var uttagen till VM i Eugene i mitten av juli, men var tvungen att tacka nej. I stället satte hon sikte på EM i München i augusti, men var inte redo för tävling och tvingades återigen ställa in.

– Det har varit mycket rehab i sommar. Det har varit så tråkigt att man bara vill springa hemifrån. Fast det är bara att tänka framåt. Visst var det synd att missa både mästerskapen, men saker går inte alltid som man tänker. Det händer andra saker. Jag har varit jätteledsen, men vad ska man göra? Det är löpning och jag kan inte alltid bestämma själv, menar Meraf Bahta.

Saknat landslagsvännerna

Nu är Meraf Bahta äntligen återställd och på lördag för hon comeback med svenska landslaget i Finnkampen.

– Det känns helt ok. Jag vet inte var jag ligger i formen, men det ska bli kul att bara vara tillbaka. Det är bara att köra. Jag är taggad, säger Meraf Bahta, som har ett lika stort sug efter att få träffa sina lagkamrater i landslaget igen.

– Verkligen! Jag har saknat dem.

Hon ställer upp på 10 kilometer gatulopp. Det är nytt för i år, 10 000 meter på bana är utbytt mot en mils löpning i Helsingfors stadsmiljö.

– Det är bättre än att bara springa 24 varv runt en bana.

Säsongsslutet en början

En vanlig säsong hade Finnkampen varit bland det sista som hänt i tävlingsväg. I år blir det mer av en säsongsstart för Meraf Bahta. Hon ska leta tävlingar och försöka krama ut det sista av säsongen.

– Jag får se om det blir någon tävling och sedan terräng-SM. Det kan bli spännande. Det är VM nästa år också. Jag hoppas att vara med där. Jag ska åka på läger någonstans, kanske i Kenya.

Ytterbys löparess Lovisa Lindh har kämpat med formen hela sommaren. Tiderna hon gjorde i år räckte inte till en VM-biljett, trots att hon hade gått under kvalgränsen redan 2021. I EM blev det att packa väskan och resa hem redan efter försöksheaten. På SM, där hon abonnerat på guld på 800 meter de senaste åren, blev det ”bara” ett brons i år. Lovisa finns i alla fall med i truppen till Helsingfors, där hon springer 800 meter.

LÄS OCKSÅ: Lovisa Lindh klar för EM

LÄS OCKSÅ: EM i München fortfarande osäkert för Meraf Bahta

LÄS OCKSÅ: Meraf Bahta lämnar återbud till VM

LÄS OCKSÅ: Meraf Bahta kan missa VM – var i fin form när skadan kom

LÄS OCKSÅ: Meraf Bahta är klar för VM – snabbaste 5 000 meter på sex år

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.