Unga basketspelare hånas av coacher och publik – ”Folk måste tänka efter”

Det har varit en stökig höst för ungdomsbasketen. Men det är inte ungdomarna som beter sig illa i första hand – utan vuxna.

ANNONS

Inför säsongen hade Westra Sveriges basketbollförbund möte med coacher och andra ledare från basketklubbarna i distriktet i Göteborg med omnejd. Tanken var att lyfta fram fair play. Det har gått sådär sedan dess, åtminstone på vissa håll. Hån och kränkningar av 12-14-åringar har fått förbundet att reagera.

Michael Malm är kanslichef för Westra och samtidigt en av initiativtagarna bakom Ytterby IS basketsektion.

Låg andel fall – men ett stort problem

– På fyra veckor hade vi fått in 10-15 fall av dåligt uppträdande. Visst, det hade spelats 600 matcher, så procentuellt är det inte mycket, men det rör sig om många yngre lag och det är vuxna människor som beter sig illa. Vi måste få till något som bryter det mönstret och har skickat brev till föreningarnas ordförande. Det är inte några specifika föreningar, utan ganska brett med olika individer som har tappat det och betett sig på ett sådant sätt man inte borde göra, säger Michael Malm.

ANNONS

Det är många som har reagerat och tycker att det är bra att vi tar upp det.

Westra har varit tydliga mot klubbarna, samt gått ut i media för att uppmärksamma problemet, särskilt som basketen är inne i ett expansivt skede just nu.

– Basketen i distriktet har ökat med 20 procent. Ungdomarna vill prova på att spela, då kan vi inte ha det så här. Folk måste tänka efter. Det är många som har reagerat och tycker att det är bra att vi tar upp det. Det är viktigt, inte bara för basketen utan för all ungdomsidrott, att folk beter sig rimligt, menar Michael Malm.

Hur reagerar de som betett sig illa och fått kritik från förbundet?

– Egentligen har de inget försvar. Allt faller tillbaka på det egna beteendet och att de får tänka sig för nästa gång. Det här gäller coacher, föräldrar på läktaren och domare (!). Den gemensamma nämnaren är att de är vuxna. Det är ytterst sällan som barnen beter sig illa. Om de gör det, är det vuxna som har satt en ribba för hur man kan bete sig och så följer spelarna efter, säger Michael Malm.

Domare kan falla ur ramen

I fallet domare rör det sig inte om äldre rutinerade domare, inte heller helt nya domare.

– Det är domare som har börjat döma ganska sent och inte kan hantera den maktpositionen de får. De har ett ansvar på planen, men låter sitt eget humör slå i genom. Vi har plockat bort två domare. Fast vi vill ha dem kvar om de tänker efter och beter sig bättre nästa gång. Vi har en domarbrist och är rädda om våra domare, säger Michael Malm.

Ytterby IS basket – Steamrollers – med tränaren Steven Beck är ett glatt gäng. Tyvärr har inte alla motståndares ledare varit lika sympatiska.
Ytterby IS basket – Steamrollers – med tränaren Steven Beck är ett glatt gäng. Tyvärr har inte alla motståndares ledare varit lika sympatiska. Bild: Niklas Ohlson

Ytterby IS pojkar 09/10 – eller Ytterby Steamrollers som de kallar sig i serien – håller till i en serie som haft problem på och kring matcherna i Westras distrikt. Steven Beck är coach för det unga och framgångsrika laget som har vunnit alla sina matcher både under hösten och förra säsongen.

– Det flesta klubbarna visar den ömsesidiga respekt som vi önskar, generellt är det inte ett problem. Och vi är stolta över våra fans som kommer till matcherna. Det är respektfulla, tycker han.

Coachen sa till oss att vi var ett skitdåligt lag och att vi aldrig skulle kunna vinna över dem.

När Ytterby har mött större lag med en självbild om att de skulle vara mycket bättre, då har YIS-laget stött på en betydligt tråkigare attityd och ledare som varit riktigt dåliga förebilder för sina unga spelare.

– Det började redan i grupp C (nu spelar Ytterby i den högre grupp B). Deras coach var väldigt högljudd och skrek på barnen. Efter matchen tog de inte i hand med vårt lag. Coachen sa till oss att vi var ett skitdåligt lag och att vi aldrig skulle kunna vinna över dem, berättar Steven Beck.

Ytterby vann dubbelt mot stöddiga laget

Ytterby vann den matchen och även höstens möte, så den coachens hån föll ganska platt till marken. Steven Beck har fler exempel på dåliga erfarenheter.

– En ung coach skrek på sitt lag och sprang ut på planen. En av våra spelare låg skadad och deras killar skulle hjälpa honom upp. Då fick de höra att ”kan han inte gå upp själv så låt honom ligga”. Ett lag reflekterar på hur coachen beter sig och barnen uppträder som de har lärt sig att göra. Effekten blir ett oorganiserat och mycket känslomässigt beteende. Det är ett fruktansvärt sätt att lära barnen att växa upp, tycker Steven Beck och menar att en bra ledare ska lära sina unga spelare att visa god respekt för motståndare och domare.

– Fast de flesta coacher är väldigt hjälpsamma, men vi har dåliga erfarenheter av spelare och ledare som skäller på domare och andra, särskilt när de är unga.

LÄS MER:Ytterby IS trea i slutspelet

LÄS MER:Basket-Blixman har gjort ett år på RIG – ”Har överträffat alla förväntningar”

LÄS MER:Brinner för basket – men tuff start för Rob Kuhn och Ytterby IS seniorer

LÄS MER:Blixmans blixtkarriär – från Ytterby basket till landslaget på två år

ANNONS