Skyttedrottningen blev kvar i Kungälvs HK:s gemenskap

Förra året slog Kungälvs handbollstjejer till ordentligt och skyttedrottningen Mia Lagumdzija i synnerhet. Nu får laget handskas med bättre förberedda motståndare och högre ställda förväntningar.

ANNONS

Det är ”Blue Monday” i Mimershallen, men helt utan tungsinne. Kungälvs HK har alltid blå tröjor på måndagsträningarna. Om några dagar är det premiär mot Västerås Irsta i SHE, där numera KHK:s tidigare mittsexa Amanda Sjöstrand Hallman väntar på att trycka till sina forna lagkamrater.

Mia Lagumdzija tog för sig och blev tvåa i skytteligan och med en uttagning till ligalandslaget – typ B-landslaget – under fjolårssäsongen. Det blev ett ordentligt genombrott för mittnian.

Jag siktar högt, ändå gick det bättre än vad jag trodde

– Det gick bättre än väntat, det måste jag säga, fast jag har höga förväntningar på mig själv. Jag siktar högt, ändå gick det bättre än vad jag trodde, säger Mia Lagumdzija, som tyvärr bröt fingret och missade sista slutspelsmatchen i våras, det var säkert en orsak till att Lugi vann i tre raka matcher.

I stället fick hon käfta på läktaren med Clara Lerby, ex-KHK och numera Lugi, som också fick se matcherna från sidan på grund av en knäskada.

– När vi var på väg att åka ur, då svartnade det för mig …

Mia Lagumdzija

Ålder: 25 år.

Bor: Kungälv, granne med flera lagkamrater på Västra gatan. ”Vi är som ett kollektiv”.

Plats i laget: Mittnia.

Tidigare klubbar: Göksten, Skuru, Eskilstuna Guif.

Bästa spelare du spelat med: ”Marie Wall på kanten. Under Skuru-tiden Alexandra Bjärrenholt och Angelica Wallén”.

Bästa spelare du mött: ”Jamina Roberts i Sävehof. Hon är i en klass för sig. Jag har inte mött Isabella Gulldén, men det är jättekul att ha en sådan spelare i SHE och möta henne, speciellt för mig som mittnia. Hon är en jättestor förebild”.

Aktuell: Som fjolårstvåa i skytteligan i SHE. Spelar premiär med sitt Kungälv mot Västerås Irsta.

Hon gör sin tredje säsong i Kungälvs HK, dit hon mer eller mindre handplockades av tränaren Hamed Khazrai, som hon träffat tidigare i samband med F96/96-landslaget. Trots att det har surrat kring henne och borde finnas större klubbar som tyckt att det skulle vara en bra idé att Mia i stället spelade för just deras lag, så är hon KHK trogen.

– Jag bestämde mig tidigt för att vara kvar en säsong till. Jag tror att man måste göra flera sådana här säsonger för att kunna gå vidare. Och så trivs jag med Hamed och laget. Jag har spelat i några lag – Göksten, Skuru och Eskilstuna Guif – och har aldrig varit med om en sådan här bra gemenskap.

Mia Lagumdzija blev handplockad till Kungälvs HK av tränaren Hamed Khazrai.
Mia Lagumdzija blev handplockad till Kungälvs HK av tränaren Hamed Khazrai. Bild: Niklas Ohlson

Vad gör Hamed till en tränare som passar dig?

– Han är bra på att få ut vad varenda spelare är bra på. Han har inte spelare på Sävehofs nivå, men han kan våra styrkor och utnyttjar det. Och så känner jag ett stort förtroende, vilket gör att jag vågar misslyckas, menar Mia Lagumdzija.

Vad förväntar du dig när SHE drar igång igen?

– Det kommer att automatiskt bli tuffare för både mig och för laget, nu när folk räknar med oss. Ska vi vara på samma nivå bör vi också lägga in en växel till. Vi har levt lite på att vara underdogs. Nu är vi inte det längre, det gäller att lära sig spela med andra förväntningar. Det blir högre press utifrån och internt, men vi som lagkollektiv är ganska ödmjuka och vet hur mycket som krävs för att vara på den nivån. Ibland har vi inte turen på vår sida, då kan vi tappa det fort.

Hur tacklar ni eventuella förväntningar?

– Hamed är noga med att vi ska ha fötterna på jorden och låter förstå innebörden av att höja oss en nivå. Ingenting kommer gratis, vi behöver kämpa och kriga för varenda poäng. Målsättningen är framför allt en så bra placering som möjligt för att få en bra kvartsfinal.

Som mittnia vill jag styra spelet

Det är topptrion Sävehof och H65 Höör, som har förstärkt sina lag, samt Skuru som har tappat tre av sina bästa spelare, som återigen får dras med ett klart favoritskap. Resten av lagen är jämnare och har en bit kvar till högsta SHE-toppen.

– Det vore kul att rubba något av de lagen. Det var några lag som visade att det går att vinna mot dem.

Vad är ditt personliga mål?

– Jag vill försöka höja mig ytterligare en nivå. Jag vet att det kommer bli svårare när andra lag har mer koll på mig. Jag får utveckla andra delar i mitt spel, bli mognare och sätta andra i fler lägen. Som mittnia vill jag styra spelet, säger 25-åringen.

Vem slår igenom i år?

– Det finns flera. Även om jag gjorde många mål så har alla i laget bärande roller. Wilma Pettersson och Alma Jöhnsson kan ta stora steg.

Vad talar för Kungälv i år?

– Vi har fått behålla nästan samma trupp. Självklart hade man velat få in förstärkningar, men det är en fördel med kontinuitet. Vi är ett slitstarkt lag som krigar. Det finns inga matcher vi ”ska” vinna, där vi ”är bättre”. Det kommer bli jämna matcher som avgörs de sista tio minuterna.

ANNONS