Lucas Widman lämnade elitserien för IFK Kungälv

Han är både hemvändare och prestigevärvning, som brinner för bandy 24 timmar om dygnet. Lucas Widman är tillbaka i IFK Kungälv efter sex år i Sandviken.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Han spelade fotboll, handboll, innebandy och bandy som ung grabb, men visste ganska tidigt vad det var han ville.

– Bandy har alltid varit roligast och det jag varit bäst på. Jag kände direkt att det här ville jag göra resten av livet.

Nu är Lucas Widman 22 år fyllda och har gjort över 100 elitseriematcher med ett av Sveriges absolut bästa lag Sandvikens AIK. Ändå packar han trunken och återvänder till IFK Kungälv.

– Jag kände att jag behövde speltid, framför allt. Jag tyckte att det fanns glöd i hela föreningen IFK Kungälv och när vi pratade hade de samma bild som jag själv om min roll och position. Jag ska vara en drivande offensiv mittfältare och ha mycket boll, säger Lucas Widman.

Han kom i somras och har redan funnit sig till rätta i laget.

– Vi är en härlig grupp, många är i ungefär samma ålder och i samma livssituation, vi har roligt tillsammans. Ett kanongäng, tycker han.

Lucas Widman drog i väg som 16-åring till bandygymnasiet i Sandviken och sportslig utbildning i Saik.

– Sandviken är tydliga med hur de vill spela och lära upp unga spelare. Det har varit bra förutsättningar med landslagsspelare att ta råd ifrån och titta på. Det har gett mig sjukt mycket, det är en hög nivå och man tränar med de bästa.

Fast det är också en nackdel när de som konkurrerar om samma plats heter Daniel Mossberg, Daniel Berlin och Dennis Henriksen och spelar i landslaget. Ibland blev det mer speltid, ibland mindre, men inte tillräckligt för att känna sig 100-procentigt delaktig som elitseriespelare.

– Jag är ung och det blir inte bra för mig att bara hoppa in då och då.

Jag vill spela i ett lag som har mycket boll och driver matcherna, inte i ett bottenlag i elitserien som bara står och försvarar sig hela tiden.

En handfull klubbar i högsta serien och lika många i allsvenskan ville se Lucas Widman i sitt lag den här säsongen. Det blev IFK Kungälv vann dragkampen och som får en playmaker som kan fylla luckan efter att Mikael Lindberg slutade för ett par år sedan.

– Jag ville komma hem och kände att IFK skulle kunna bli ett topplag i allsvenskan. Jag vill spela i ett lag som har mycket boll och driver matcherna, inte i ett bottenlag i elitserien som bara står och försvarar sig hela tiden. Målet är att ta upp IFK i elitserien. Det märktes att klubben ville framåt. Det brann i ögonen, säger Lucas Widman och fortsätter:

– Vi vill spela med hög fart och attackera motståndarna, behålla trycket i matcherna. Ibland gör vi det lite för mycket och bara går på raka spåret. Man får stanna lite och värdera lägena, när ska vi ska gå eller när vi ska vända hem, och vara mer svårlästa. Det är där jag ska komma in. Jag är en ganska jämn, komplett spelare med spelförståelse och teknik, säger han i ett försök att beskriva sina kvaliteter som spelare.

Lucas Widman, IFK Kungälvs nyförvärv från Sandviken.
Lucas Widman, IFK Kungälvs nyförvärv från Sandviken. Bild: Niklas Ohlson

Lucas Widman

Ålder: 22 år.

Bor: Kongahälla.

Yrke: Snickare.

Familj: Mamma, pappa, två syskon och sambo.

Klubbar: Surte, IFK Kungälv, Sandvikens AIK. Började i Surte, men bytte till IFK som elvaåring när Surte tillfälligt stängde ner verksamheten.

Om att förlora mot Surte i supercupen: ”Riktigt tufft. Matchen vi gjorde var inte ok på många punkter, som hur vi flyttade boll och inställningen och att vara redo när domaren blåser i pipan. Det satt hårt, men jag tror att vi kan lära oss något av det”.

Intressen: Sport, spela golf, umgås med nära och kära. Koppla av.

Favoritlag: Liverpool i fotboll och Färjestad i hockey.

IFK Kungälv har blandat och gett en del under försäsongen. Det har delvis berott på skador, laget har saknat tre-fyra spelare varje gång, spelare som Patrik Sunnanängs och målvakten Victor Lindblom. Häromveckan förlorade ett nedtränat och samtidigt skadedrabbat IFK mot elitserielaget Frillesås med 0–9, medan de vann genrepet mot norska Stabaek med 11–7, med Lucas som tvåmålsskytt och med två assist i protokollet.

– Det motståndet var ungefär som ett allsvenskt mittenlag. Vi är på god väg, men har inte fått ihop det som vi vill. Det finns potential i laget. Det märks att Putte och Victor har varit borta, det är två av våra viktigaste spelare. Det är en ganska ung och oerfaren trupp, även om vi har rutinerade spelare som Lucas Persson, Hampus Kärnman, Robin Karlsson och Putte Sunnanängs. Jag är inte jätteerfaren, men har varit på en hög nivå och vet vad som krävs.

IFK Kungälv gick på stor is i mitten av september. Innan dess lirade de på hockeyrink i Lödöse och Oasen.

– Det är inte världens bästa förutsättningar. Det tur att Ale arena finns.

Hur skiljer sig ett pass med Sandviken mot IFK Kungälv?

– Kvalitén på spelare på individnivå. Det går fortare och är lite smartare i Saik.

Det är bandy 24 timmar om dygnet i min skalle.

Fast Lucas Widman tycker att det finns gott om kvalitet även i IFK Kungälv.

– Det är många som ser bra ut. Putte Sunnanängs håller en väldigt hög nivå och är en pådrivare. Victor Lindblom i målet har imponerat. Det är många som har en bra inställning som fokuserar på sin bandy och kommer väl förberedda till match och träning. De är seriösa.

Hur är du i det sammanhanget?

– Jag är stenseriös. Jag lever för bandy. Det är bandy 24 timmar om dygnet i min skalle. Jag är noggrann och ser till att allt runtomkring fungerar, att man är i bra skick. Det går inte att orka med det här om du inte ger dig själv de bästa förutsättningarna, med sömn och att äta rätt, blandat med hård träning. Att träna är inget problem.

Han håller Örebro och supercupens vinnare Ljusdal som två av favoriterna till topplaceringar. I de regionerna vill IFK hålla till när allt faller på plats.

– Vi vill vinna varje match och kan prestera bra bandy.

IFK Kungälv

Bandy allsvenskan herr

Hemmaplan: Skarpe nord och Ale arena.

Dräkter: Röda tröjor, blå byxor och röda strumpor.

Tränare: Anders Uhlin (huvudtränare), Anders Liw (assisterande), Henrik Carlson (assisterande).

Nya spelare: Robin Karlsson (Gripen), Sondre Höydahl (Gripen), Lucas Widman (Sandviken), Isak Skog (Gripen, lån).

Förluster: Robert Thelin (Surte), Hampus Pettersson (Surte), Joel Emanuelsson (slutar), Axel Garstam (slutar), Sebastian Wahlberg (Blåsut), Mathias Åström (slutar).

Placering 2021/22: Åtta i allsvenskan.

Tränarkommentar: ”Vi har avslutat försäsongen och gått igenom vad vi gör bra och vad vi gör dåligt. Det finns både negativa och positiva grejer, men över lag är vi ett bra gäng, bra gubbar och med en tuff konkurrens. Det har varit stökigt med skador på Putte Sunnanängs och målvakten Victor Lindblom. Och när vi fick in en ny målvakt i Isak Skog, på utvecklingsavtal från Gripen, så vart han också skadad. Isak är med och tränar, medan Victor har runt två veckor kvar. Fast Jimi Corneliusson och André Larsson (målvakt född 2004) har gjort det jättebra. Spelet har varit ojämnt under försäsongen, med bra och mindre bra prestationer. Vi måste ha en jäkla hög lägstanivå, för som vanligt är serien superjämn. Det är inte så att alla lag slår alla, men det blir jämnt runt strecken. Målsättningen är hög, för vi har ett väldigt bra lag. Vi har tränat mer inomhus i Ale arena, men det har inte blivit något jättestor skillnad. Det är svårt att få till bra tider som passar alla. Vi har tränat klockan 15 och 16, eller sent, och det är svårt om folk jobbar i Göteborg. De som inte har kunnat träna de tiderna har får köra på rink i Lödöse och Oasen, bara för att få isträning. Ingen ordning och inte som vi har hoppats, men grabbarna är jättebra som har gjort allt för att ställa upp” säger Anders Liw.

LÄS MER:Patrik Sunnanängs skadad – missar hela hösten med IFK

LÄS MER:Cupförlust för IFK Kungälv mot ett derbytaggat Surte BK

LÄS MER:Håll löftet och bygg arenan – här är de viktigaste frågorna för Kungälvsidrotten

LÄS MER:Robin Karlsson till IFK Kungälv – ”Är rutinerad, men det finns mycket bensin kvar i tanken”

LÄS MER:Skyttekungen siktar in sig på ännu en säsong i IFK Kungälv

LÄS MER:IFK värvar från Sandviken när Widman vänder hem

ANNONS