Kungälvs HK sörjer ledarikonen

Kungälvs handbollsklubb sörjer en färgstark föreningsmänniska. Hedersordföranden Gustaf Svensson har avlidit. KHK-profilen Mats Bengtsson minns en kontroversiell ledare.

ANNONS

Gustaf Svensson var verksam i Kungälvs HK i flera decennier och skapade förutsättningar för både Kungälvsidrotten i allmänhet och handbollen i synnerhet.

Mats Bengtsson har själv varit mångårig ledare i Kungälvs HK, både på planen och kansliet. Han minns en tuff, men också varm ledartyp av den gamla stammen.

– Utan Gustaf Svensson vet jag inte om vi hade haft någon handbollsklubb i Kungälv. Det var Gustaf som jobbade fram klubben och det var under hans tid som den etablerade sig. Han kom in i klubben strax efter att KHK hade dragit sig ur Kongahälla och drev klubben sedan i 30 år. Han var den gamla typen av ledare – auktoritär, men samtidigt med ett stort hjärta. Gustaf Svensson var väldigt hängiven. Han stod i loftgången i Idrottshallen på matcherna och slog och bankade i väggarna, säger han.

– Han var även ordförande i Göteborgs handbollsförbund och ett stort namn inom handbollen. Alla visste vem Gustaf Svensson var, men han var kontroversiell och inte vän med alla. Det var en stor och bullrig man, inga kompromisser, utan tuffa tag. Sådana typer av ledare finns inte idag.

Gustaf Svensson var från Kungälv men spelade handboll i Göteborg, innan han värvades tillbaka till Kungälvs HK av en bror som fanns i föreningen.

– Han drev föreningen ihop med Ralf Wikenström. De körde marknader och startade upp Bohus cup, som var stor under 70-80-talen. Det skapade ekonomi för föreningen. Gustaf försökte bygga upp seniorsidan i Kungälv ganska tidigt. De satsade mycket, men nådde aldrig riktigt fram, de var väl uppe i näst högsta serien med herrarna. Gustaf betydde också mycket för Göran Karlsson, som tog fram damsidan.

Gustaf Svensson lämnade till slut över ordförandeklubban, men tappade aldrig intresset.

– Han slutade aldrig bry sig om klubben. Han kom alltid ner till kansliet och ville veta läget. Gustaf var genuint intresserad av klubben. När han lämnade ordförandeskapet förändrades han och blev mycket mjukare, tycker Mats Bengtsson.

Gustaf Svensson blev 81 år.

ANNONS