IFK värvar från Sandviken när Widman vänder hem

Lucas Widman återvänder till IFK Kungälv och allsvenskan efter sex år i Sandvikens AIK, varav tre som elitseriespelare. Tränaren Anders Uhlin och spelande marknadschefen Patrik Sunnanängs fortsätter i sina roller även 2022/23.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den 21-årige Hisingspojken Lucas Widman startade som ung knatte i bandyskolan i Surte, men bytte till IFK Kungälv i tioårsåldern. När det var dags för gymnasium valde han bandygymnasiet i Sandviken, som har nära band till Sandvikens AIK. Nu vänder han hem igen efter sex lärorika år.

– Jag kände att det var dags att röra på sig. Det är hård konkurrens i Saik, speciell på mittfältet där jag spelar. För min utvecklings skull är det här bästa alternativet, säger Lucas Widman, som har skrivit på för två år.

Han har gjort tre säsonger i Sandvikens A-lag.

Blandad speltid

– Jag har fått helt ok med speltid, även om jag inte har startat. De två jag byter med har fått spela mer än vad jag har gjort. Det är flytande byten, vissa matcher spelar jag mer, andra mindre.

Vad åren i Sandviken betytt för dig?

– Jag har lärt mig jättemycket, det finns mycket bandykunskaper i Sandviken. De har sitt spel, passningsspel med mycket bollinnehav, som de är duktiga på att lära ut.

Några toppar under åren som du särskilt kommer ihåg?

– Sandviken hade en massa storstjärnor som lämnade. Ändå gick vi till semifinal. Det var en liten skräll. Under min första säsong gjorde jag fyra mål mot Broberg, i ett länsderby.

Vad tror du om IFK Kungälv nästa säsong?

– Om vi får behålla det vi hade förra året och samtidigt få lite bättre förutsättningar med allt runtomkring, då kan det bli svinbra.

Beskriv dig som spelare!

– Ganska teknisk, genombrottsfarlig med bra spelförståelse. Det är en ganska rättvis bild, säger Lucas Widman, som har dragit i gång fysträning på egen hand i väntan på att laget ska starta sin försäsong.

Flera förlänger

Samtidigt är det klart att Anders Uhlin fortsätter i sina dubbla roller även nästa säsong, dels som huvudtränare, dels som projektledare där IFK Kungälv utvecklar sin organisation i en treårsplan, där att spela elitseriebandy i en egen hall är det stora målet, vid sidan av en ekonomi i balans. Han gläds med att fortsätta i IFK, men kanske än mer av tillskottet från elitserien.

– Jätteroligt att Lucas Widman kommer tillbaka. Det är en ung spelare som har spelat med de bästa och mot de bästa. Han har 100 elitmatcher och väljer att komma till Kungälv, det är fantastiskt roligt på alla sätt och vis, säger Anders Uhlin.

Patrik Sunnanängs fortsätter att varva rollen som giftig anfallare och marknadschef i föreningen.

– Att ”Putte” fortsätter i föreningen var en förutsättning för att jag ville köra vidare. Vårt samarbete både på och utanför isen var riktigt bra. Vi var något på spåren i fjol och nu kan vi låta oss fortsätta jobba på det, tycker Anders Uhlin.

Vid sidan av ”Putte” Sunnanängs fortsatta spel i IFK Kungälv, är en kvartett nyckelspelare klara för nästa säsong. Det är liberon Hampus Kärnman, defensive Daniel Strömqvist, playmakern Viktor Uhlin och mittfältaren Erik Olsson.

ANNONS