Hedvig Roos Rahmqvist testar vänstersläggan i Kungälvs HK:s Handboll för alla. Tränaren Angelica Gianello kollar tekniken,
Hedvig Roos Rahmqvist testar vänstersläggan i Kungälvs HK:s Handboll för alla. Tränaren Angelica Gianello kollar tekniken, Bild: Niklas Ohlson

Här är handboll glädje för alla

Glädjen och nyfikenheten är lika självklar som en räddning av Palicka. Handboll för alla är Kungälvs handbollsklubbs nya projekt för ungdomar med intellektuella funktionsvariationer.

ANNONS
|

Handboll för alla drog i gång i januari i år där ett glatt och växande gäng har kört sina första handbollsträningar. Den här eftermiddagen har initiativtagarna Christian Bolin, Jessica Carlsson och Angelica Gianello fått hjälp av Linnéa Rundberg från SHE-laget, hennes tränare Fredrik Simonsson, ”Sidden” kallad, och herrlagets Elias Simonsson för att coacha.

Snart 18-åriga Stenungsunds-tjejen Hedvig Roos Ramqvist har varit med varje gång hittills. Hon pustar ut efter ett roligt pass.

– Vi är trötta, säger hon.

Storasyster spelade handboll

Hedvigs äldre syster Ebba har spelat handboll och på den vägen är det.

– Jag pratade om att spela handboll när jag var liten. Jag tittade på Ebba när hon spelade. Men nu har hon slutat, säger Hedvig Roos Ramqvist, till vardags elev på Trekungagymnasiet, där KHK-tränarna Jessica Carlsson och Angelica Gianello också arbetar som lärare.

ANNONS

Då blev det inget, i stället väntade hon med handbollskarriären fram tills nu i tonåren.

– Jag skjuter och har tränat hoppskott. Att göra mål är roligt, men det är lätt att ramla. Och det är inte bra, säger Hedvig, som får lära sig att ramla på rätt sätt.

Hon tycker också att det är knepigt med olika linjer som är ganska viktiga i handboll. Där ska man vara på rätt sida.

– Vi är lite tjatiga som tränare om linjerna, säger Angelica Gianello.

Hennes nyfunne lagkamrat Lucas Abrahamsson, 19 år och från Kärna, har också fastnat för handboll.

– Jag har velat börja med någon idrott. Handboll passar mig. Det går bra, men jag hade inte spelat handboll innan. Det är lite svårt att springa ibland, men det tar sig, säger Lucas, som tycker att han behöver bättra på sin kondition.

Skott är en favoritsyssla för Lucas Abrahamsson i handbollen, men han hoppas utveckla det mesta.

– Jag vill bli bättre på handboll, konstaterar han kort och gott.

– Ni har fått träna på att bli kompisar med bollen och lär er fort. Lite nya handbollskompisar har ni också fått, säger Christian Bolin.

Spännande med försvar

På den här träningen fick Handboll för alla-laget även testa att spela försvarsspel.

– Det var jättespännande att spela försvar, tycker Lucas och Hedvig håller med.

Handbolls-EM satte guldglans på hela Sverige. Lucas missade det medan Hedvig följde det framför tv:n.

– Det var spännande. Hoppade i soffan? Nej, det gjorde jag inte. Men det var svårt att sitta still, tycker hon.

Christian Bolin ser ett projekt som börjar sätta sig och är nöjd.

– Jag tycker att det har gått jättebra. Det har varit mest skoj, vi är här för att ha roligt. Vi har haft runt elva spelare, det var precis lagom till att börja med. En bra start. Målet är att vi fyller på nu. Det är många killar här. Tjejer är jättevälkomna. Vi har två tjejer här nu. Vi får jobba på att få hit fler. Alla är välkomna att prova på. Vi hoppas att på det när allt öppnar upp, så att vi kan lägga covid åt sidan, säger han.

Handbollen ger en hel del tillbaka till ledarna.

– Det är fantastiskt roligt. Det är glädje och energi, säger Jessica Carlsson.

– När vi ser dem spela så ser vi att det vi gör ger framsteg, säger Christian Bolin.

ANNONS