Han växte upp i Idrottshallen – nu vill Walter Elonsson ta nästa kliv

Walter Elonsson har bytt bänken mot att på allvar avlasta och utmana som mittsexa. På lördag startar allsvenskan i handboll för Kungälvs HK.

ANNONS

Kungälvs HK gör ett av sina sista pass innan herrallsvenskan i handboll drar i gång. Damerna tränar två pass i veckan i Mimershallen och coachen Hamed Khazrai hade helst haft samtliga träningar där, i stället för Idrottshallen. Herrlaget håller till i den gamla hallen på heltid, matcherna undantaget.

– Det känns som hemma. Vi gillar att vara här, med eget omklädningsrum och gym. Jag har spelat i Kungälvs HK sedan jag var fyra år. Jag har växt upp i Idrottshallen. Därför känns den som hemma. Det var här jag hängde med kompisarna, säger Walter Elonsson.

I Idrottshallen tränade och matchade även de stora spelarna.

– Det såg ut som att det var kul att vara med. Jag kollade på matcher med A-laget och såg upp till dem som var med, berättar Walter Elonsson.

Lärorikt kval

Idag är det han som är den stora killen i A-laget för de yngre pojkarna att kolla in. Walter Elonsson och RIK:s Linus Lövgren är de enda från uppväxten som fortfarande spelar handboll, åtminstone på elitnivå.

Den gamla Idrottshallen håller heller inte fulla handbollsmått. Det stör damlaget och Hamed Khazrai, medan Walter Elonsson tar det med ro.

– Det är inget som vi har funderat på överdrivet mycket.

Jag hoppas att få chansen, men också ta chansen och visa att man har där att göra

Han har tillhört Kungälvs HK:s trupp i flera säsonger. Tyvärr har det blivit mycket bänk och lite speltid. I kvalet till handbollsligan mot Redbergslid fick Walter Elonsson chansen och avlöste mittsexan Alexander Regen under några längre sekvenser i matcherna, inte bara i enstaka byten. Walter visade att han är mogen uppdraget.

– Det var lärorikt mot RIK. Och tuffa matcher. Vi gjorde det väldigt bra stundtals, men hade svårt att bibehålla det hela matchserien.

Han får ta det vidare in i kommande säsong, i konkurrens med Regen, lagkaptenen som var förra säsongens kanske bäste spelare i Kungälvs HK. Det blir till att avlasta, snarare än att peta honom.

– Det har varit många duktiga spelare framför mig. Jag hoppas att få chansen, men också ta chansen och visa att man har där att göra. Regen är väldigt duktig och bra överallt.

Walter Elonsson

Ålder: 22 år.

Bor: Kungälv.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster Svea och lillebror Oscar. ”Pappa (Martin) var med i A-laget ett bra tag. Lillebror har precis börjat spela handboll. Han är tio år”.

Gör: Pluggar på Chalmers sedan två år, affärsutveckling och entreprenörskap. Jobbar på PDL padelhall. ”Jag spelar själv så ofta får chansen”.

Klubbar: Kungälvs HK.

Position: Mittsexa.

Aktuell: Med Kungälvs HK som premiärspelar mot Varberg.

Tränaren Thomas Bredenfeldt om Walter Elonsson: ”Mycket potential i pojken, han ska bara våga ta chansen. Det finns inget annat. Det värsta som kan hända är att misslyckas, men vi delar upp det i miss och lyckas”.

Walter Elonsson dröjde med beslutet om han skulle fortsätta med handboll i Kungälvs HK efter kvalet. Att lägga av var det inte tal om, menar han.

– Nej, så var det inte. Jag kollade med klubben vad de ville. Jag hade ett bra tjöt med Larsson (David, sportchef och ex-målvakt) och Bredenfeldt (Thomas, tränare). Det kändes rätt.

Det dräller inte av egna KHK-produkter som är nära helgens startuppställning. Walter är kanske den som kommit längst, nu när Adam Jöhnsson flyttat till Alingsås. Han vet vad han vill bidra med.

Stor och rörlig

– Jag drar nytta av min storlek. Jag tycker att jag har bra förmåga att röra mig som mittsexa. Bakåt bidrar jag också med min storlek och står förhoppningsvis rätt i lägen.

Som mittsexa kan det gå långa perioder utan bollkontakt och samtidigt göra ovärderlig nytta för spelet och laget.

– Jag gillar att vara den som kämpar. Ibland få man väldigt mycket stryk, med då får jag ge tillbaka.

Vi kommer att få ta mycket eget ansvar både i försvar och anfall.

Tränaren Pontus Ward Wiklund tackade för sig efter två framgångsrika år, då Kungälv nådde kvalspel upp mot handbollsligan två gånger om, och flyttade till Önnereds HK i högsta serien. In kommer Thomas Bredenfeldt, senast i seriekonkurrenten Torslanda HK.

– Det blir en annan grej, men absolut inte negativt. Han jobbar på ett annat sätt, med nya åsikter och tankar. Vi kommer att få ta mycket eget ansvar både i försvar och anfall. Han litar på oss och vill att vi ska utveckla vårt handbollstänk och filosofi.

Hur kommer det att se ut spelmässigt?

– Vi har tappat lite av vårt naturliga skytte (Adam Jöhnsson och Simon Örtelind), fast vi har många spelare på nio meter med hög kvalitet. Det blir ett fartfyllt spel som förhoppningsvis är kul att kolla på, med ett aggressivt försvarsspel som är jobbigt att möta. Jag tror att när allt väl kommer på plats kan det bära riktigt långt. Man vill ju aldrig vara sämre än året innan.

På lördag väntar västsvenskt derby mot Varberg.

– Det känns bra. Alla är taggade sista veckan, fokuserar mycket och lägger lite extra på varje träning. Framför allt smäller vi på i fighterna och finslipar detaljer. Varberg är ett bra lag med en nio meter där vad som helst kan hända och snabba kanter. Det ska bli kul. Det är alltid kul att möta Varberg.

Kungälvs HK

Handboll Allsvenskan herr

Hemmaplan: Mimershallen.

Dräkter: Gröna tröjor, svarta byxor, vita strumpor.

Tränare: Thomas Bredenfeldt (huvudtränare), Fredrik Simonsson (assisterande).

Nya spelare: Fredrik Landin (Hallby), Isak Älgekrans (Torslanda), Tobias Johansson (Redbergslid), Jonathan Öby (Baltichov, tillbaka från lån), Hjalmar Macfie (Alingsås, lån), Wilmer Trädgårdh (KHK junior), Birk Larsson (KHK junior), Filip Johansson (KHK junior).

Förluster: Adam Jöhnsson (Alingsås) Simon Örtelind (Redbergslid), Johan Bergström (Torslanda), David Larsson (slutar, blir sportchef i KHK), Emil Bramming (tillbaka i Danmark), Jonathan Wikman (klubb ej klar), Pontus Ward Wiklund (tränare, Önnered).

Placering 2021/22: Trea i allsvenskan, utslaget i kvalet till Handbollsligan av Redbergslid i tre raka matcher.

Premiärmatcher: Varberg (borta 17 september), IFK Ystad (hemma 24 september).

Tränarkommentar från Thomas Bredenfeldt: ”Sjukdomar har stukat oss, men vi ställer upp med det bästa laget vi har. Det finns inget att be för, fast jag hoppas att vi får tillbaka någon. Varberg borta är en oerhört tuff premiär, det är inget man bara åker till och hämtar poäng. Favoritskapet ligger mest hos Varberg. Det är dan före dopparedan, man har ingen aning om vad man får i paketet. Antingen blir man jätteglad, eller så ligger där mormors ulltröja. Då vet man att vi har mycket att jobba på. Inför premiärer vet man aldrig var någonstans man står. Samtidigt är man jättespänd och taggad”.

LÄS MER:Slutade spela i våras – gör comeback hos rivalen

LÄS MER:Tredje gången gillt för Kungälvs herrar?

LÄS MER:Kungälvs HK lånar in ny niometare från Alingsås

LÄS MER:Förbundskaptenen skämtade om bomb: ”Idiotiskt agerande”

ANNONS