Ella Thorbard och Joel Ratkovic Berntsson har tagit plats i favoritlaget Frölunda HC

De har levt med hockey hela livet. Nu har Ella Thorbard och Joel Ratkovic Berntsson fyllt på dagarna med ännu mer hockey i storklubben Frölunda HC.

ANNONS

Frölunda har en särskild plats i hjärtat. Från att ha följt favoritlaget från sidan är Ella Thorbard från Ytterby och Joel Ratkovic Berntsson från Kungälv, bägge fostrade i Kungälvs IK, en del av Frölundas nutid och framtid.

– Jag började i hockeygymnasiet (som kallas HG bland de insatta) och visste inte att Frölunda skulle starta ett damlag. När de hörde av sig tackade jag ja, berättar Ella Thorbard.

Hon har spelat med killar i Kungälv hockey under uppväxten, upp till A-pojkarna. Den senaste säsongen spelade hon även med Hovås damers A-lag i damettan, på samma nivå som Frölunda startar med sitt nya damlag. Klubben har plockat in några rutinerade krafter, kombinerat med yngre tjejer.

– Det är väldigt blandat, fast vi är ett rätt ungt lag. Alla ungdomarna i laget är från närområdet, men vi har några äldre som Hanna Olsson och Karin Svedberg. Det är såklart roligt att få nya erfarenheter, men det är inte någon helt ny division för mig. Det är mycket mer träning i Frölunda och mindre fritid för annat. Vi tränar fyra till sex gånger i veckan, beroende på om vi har matcher. Jag har definitivt utvecklats i Frölunda, det är bra träningar och bra förutsättningar, säger Ella Thorbard, som fyller 16 år senare i höst.

Det är fortfarande försäsong för Frölundas damer.

– Serien drar i gång i oktober. Vi har en bra topp, sedan är vi många yngre som går på gymnasiet som ska visa framfötterna, säger Ella.

Joel Ratkovic Berntsson, Frölunda HC.
Joel Ratkovic Berntsson, Frölunda HC. Bild: Niklas Ohlson

Här finns en speciell träningsmiljö som gör att man blir bättre. (Joel Ratkovic Berntsson)

Joel Ratkovic Berntsson fyller 19 år i år och draftades av NHL-klubben Buffalo Sabres tidigare i somras,. Han har lagt gymnasiet bakom sig. Han har flyttat till en egen lägenhet i Flatås, en kort löprunda bort från Frölundaborg. Flera lagkamrater huserar i kvarteret, alla juniorer och nyförvärvet Lucas Nordsäter från Södertälje SK är en av dem.

Bra tid i Troja

Joel Ratkovic Berntsson gjorde sitt första gymnasieår i Troja Ljungby, ett väldigt utvecklande år för honom, då han tog flera kliv framåt. Sedan andra gymnasieåret har det bara varit Frölunda. Ett år försvann matchspelet på grund av covid-19-pandemin, men det var samtidigt utvecklande med bra individuell träning, tycker Joel Ratkovic Berntsson.

–Här finns en speciell träningsmiljö som gör att man blir bättre, konstaterar han.

När Ella och damlaget håller i gång sex dagar i veckan, så kör Joel och Frölundas SHL-lag sex-sju timmar – varje dag.

– Vi tränar från klockan åtta till tre. Det är mycket träning, samtidigt får vi vara med om allt runtomkring och se hur proffsen jobbar. Vi börjar dagen med möte kvart över nio, sedan blir det gymmet i en timma. Efter det kör vi ett ispass, tar lunch och sedan ett ispass till, men då vi tränar mer individuellt. Man får anpassa vardagen till träningstiderna. Det blir som att ha ett jobb, tycker han.

Han ska träna med A-laget och spela matcher med J20 och förhoppningsvis även med seniorerna. Några av Joels lagkamrater från J20 har lånats ut till klubbar som Västervik och Tranås, han valde däremot att stanna kvar i Frölundaborg.

Tyngre spelare i A-laget

– Vi har gjort våra val och vill alla vara med och fightas om en ordinarie plats, men det finns många olika vägar att gå, förklarar Joel.

Han gjorde debut i A-laget under försäsongens träningsmatcher.

– Det gick bra, jag fick mycket förtroende och spelade med bra spelare. Tanken är att jag ska fortsätta utvecklas i J20 för att sedan kunna ta klivet upp. Mitt fokus är att ta plats i A-laget. Först och främst siktar jag på att komma in i någon av kedjorna, bli ordinarie och få speltid, säger Joel, som har ett år kvar på kontraktet med Frölunda.

Hur är omställningen från junior- till seniorhockey?

– I A-laget är det mycket tyngre spelare och en annan spelstil. Juniorhockeyn var mer flängande, vad som helst kunde hända, medan seniorhockeyn är mer organiserad, menar Joel, som har stor nytta av sina äldre lagkamrater.

– De hjälper oss väldigt mycket, de pratar efter varje byte och på träningarna. Några är väldigt rutinerade och har varit med länge. Och någonstans vill de vinna SM-guld. Som varje år går vi för guld, vare sig de är i J20 eller A-laget. Det finns en vinnarmentalitet, det går inte att sträva efter att vara topp fyra eller sex. Vi har ett bra lag i år. Vi har värvat Europas bäste målvakt, Lasse Johansson, och bra backar och forwards. Och har en bra blandning av yngre och äldre, säger Joel.

Frölunda siktar på SDHL

För Ella Thorbard och hennes Frölunda dam gäller bara en sak.

– Att gå upp i SDHL redan den här säsongen. Det är ett tydligt mål. Vi har träningsspelat mot Linköping från SDHL, vi vann med 2–0, och spelat två matcher mot Färjestad från ettan. Då vann vi båda, säger hon.

Vad vill ni bidra med i laget?

– Jag är forward och vill skapa många offensiva lägen. Det offensiva är bättre än det defensiva, säger Joel med god självinsikt.

Ellas roll är snarlik.

– Jag är en skridskostark spelare som också gillar det offensiva spelet och skapar mycket framåt, säger hon.

Ella har figurerat i distriktslag och spelat TV-pucken flera gånger. Hon var Kungälv hockeys första tjej i den klassiska turneringen. Joel är mer av en ”late bloomer”, även om han fortfarande är ung.

– Jag har aldrig varit med på någon landslagsuttagning, säger han.

När kände ni att ishockey var på allvar och inte bara en rolig hobby?

– Jag har alltid tränat för att bli bättre, men sista året med Kungälv gick det bra. Jag spelade både med U16 och J18. Sedan gick jag till Troja och fick väldigt mycket förtroende. Det gick bra där med. Tränar jag för något brukar det oftast gå bra, säger Joel.

Ella Thorbard, Frölunda HC.
Ella Thorbard, Frölunda HC. Bild: Niklas Ohlson

Alla som började med hockey spelade med killarna. Det stoppade nog en del tjejer. (Ella Thorbard)

– Hockey har alltid varit grejen för mig, men det har funnits få tjejer. Tjejhockeyn utvecklas ännu och blir allt större. I TV-pucken fick jag träffa andra tjejer som spelade, säger Ella, som fick vänta till tonåren innan hon fick sina första kvinnliga lagkamrater.

– Det har inte funnits rena tjejlag, alla som började med hockey spelade med killarna. Det stoppade nog en del tjejer som inte ville spela med killarna. Nu börjar tjejhockeyn bli större, man skapar hockeyskolor för tjejer och det startas fler och fler lag. Framtiden är ljus, tycker Ella.

Damhockeyn är kanske på en nivå där fotbollen var för 50 år sedan.

– Det är inte många som har det som heltidsjobb. De kombinerar med annat jobb. Det hoppas jag att man kan göra i framtiden, man vill ju kunna leva på ishockeyn, säger Ella.

Frölundas seriespel i SHL startade förra helgen med förlust på straffar mot Timrå i Scandinavium. Frölundas damer inleder damettan södra mot hemma mot Malmö 9 oktober i Frölundaborg.

LÄS MER:KIK-fostrade Joel Ratkovic-Berndtsson valdes i NHL-draften

LÄS MER:Kungälv hockey lockade hem elitlirarna till Oasen

LÄS MER:Taggade KIK-lirare kvalar till tv-klassikern

ANNONS