Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jennifer Rådh, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv, berättar att intresset för att köpa och sälja bostäder fortfarande är på rekordhöga höjder.  Bild: Emmy Jonsson
Jennifer Rådh, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv, berättar att intresset för att köpa och sälja bostäder fortfarande är på rekordhöga höjder. Bild: Emmy Jonsson

Oro kan påverka priserna i Kungälv

Oron från kriget i Ukraina och väntade räntehöjningar har ännu inte påverkat bostadsmarknaden i en större utsträckning. Däremot har prisökningen i Kungälv stannat upp. Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån visar att fördelen för säljarna har minskat en aning sedan januari.

Säljarna har fortfarande ett övertag visar samma mätning, men säljarnas övertag har minskat från 6,76 till 6,21 på en skala där säljarna är (10) och köparna är (0).

Oron för stigande räntor bidrar till en dämpande effekt på marknaden.

– Det är naturligt att kriget i Ukraina, räntehöjningar och stigande priser på el och drivmedel även påverkar bostadsmarknaden på sikt. Men efterfrågan är fortfarande större än utbudet och intresset att köpa och sälja bostäder är fortfarande på rekordhöga höjder, säger Jennifer Rådh, bostadsrättsmäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv.

Ett lågt utbud

Fastighetsbyrån i Kungälv ser fortfarande en stark efterfrågan på bostäder. Jennifer vill poängtera att bostadsmarknaden inte är lika konjunkturkänslig som andra marknader och påverkas därför ofta i en långsammare takt, men hon lägger till att marknaden förmodligen kommer vara relativt stabil framöver.

EXTERN LÄNK: Här är bostäderna som snart ligger ute till försäljning i Kungälv

– Vi ser fortfarande hur pandemins eftervärkar påverkar människors levnadssituation. Efterfrågan på ettor har minskat en aning men i övrigt anser jag inte att efterfrågan har minskat på varken villor eller övriga bostadsrätter i dagsläget, snarare tvärtom. Önskan att ta sig ut till lantligare lägen blev tydligt under och efter pandemin. Fler söker sig från bostadsrätter runt Göteborg utåt till kranskommuner så som exempelvis Kungälv, förklarar Jennifer.

Ränteoro kan påverka marknaden

Omvärldsläget med krig i Europa och räntehöjningar dämpar marknaden en aning. Den senaste mäklarstatistiken visar dock att priserna fortsätter uppåt. Både villa- och bostadsrättspriser på riksnivå har ökat med över en procent från februari månad. Fastighetsbyrån i Kungälv har under våren sett en mindre nedgång i slutpriser i jämförelse med rekordnivån i augusti 2021, men nu har priserna börjat stiga igen och närmar sig de näst högsta nivåerna någonsin.

– Priserna har troligtvis ökat på grund av den höga efterfrågan. Framåt tror vi på en lite mer avvaktande marknad och att den kommer avspeglas i prisutvecklingen. I praktiken innebär det att priserna inte fortsätter att stiga, utan det mest sannolika är stillastående eller möjligen svagt sjunkande priser, säger Jacob Glavell, bostadsrättsmäklare i Kungälv.

Jacob Glavell och Josefin Andersson är båda fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv.
Jacob Glavell och Josefin Andersson är båda fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Kungälv.

Fastighetsbyrån i Kungälv ser att de som förbereder sin bostadsförsäljning i god tid innan försäljningen sker, har större sannolikhet att få ett högre slutpris.

– Detta då man ser man till att fånga ett större antal spekulanter och förhoppningsvis fler budgivare, vilket brukar generera högre slutpriser, avslutar Jacob.