Bilder från polisens förundersökning.
Bilder från polisens förundersökning. Bild: Polisen

Ytterbygg får tillbaka stulna verktyg – två män döms

Vid en husrannsakan hos en far och en son i Bergsjön i Göteborg förra hösten hittade polisen misstänkt stulna verktyg till ett uppskattat värde av 400 000 kronor. Kungälvsföretaget Ytterbygg gläds åt att ha fått tillbaka de stulna verktygen.

ANNONS

Det misstänkt stulna godset hittades på en adress i Bergsjön den 23 oktober förra året. Polisen hade fattat misstankar mot sonen i första hand efter att områdespolis fått information om att han sålde verktyg på Marketplace på Facebook.

Polisen gjorde en husrannsakan på adressen där en man och hans två barn bodde. Sammanlagt gjorde polisen över 500 beslag av i huvudsak verktyg. En polis som var med vid husrannsakan uppgav att där fanns ”onormala mängder verktyg”.

Pappan och sonen har nekat till att ha stulit verktyg. Deras version har hela tiden gått ut på att de köpt verktygen på olika platser i Göteborg, som Kvibergs marknad, Bellevue marknad och Återbruket i Lärje, och att de gjort det i god tro, att de inte misstänkt att verktygen var stulna.

ANNONS

Döms mot sitt nekande

De har dock inte kunnat visa några kvitton på sina köp men hävdar att verktygen i många fall varit begagnade, eller trasiga och att pappan älskar att laga verktyg.

De båda männen, en i 50-årsåldern och en i 20-årsåldern, ska ha arbetat i byggbranschen och behövde verktygen till sitt jobb.

Nu har männen dömts mot sitt nekande för grovt häleri. Den äldre av dem till villkorlig dom och 180 dagsböter om 160 kronor, 28 800 kronor. Den yngre döms även han till villkorlig dom och 180 dagsböter om 280 kronor, 50 400 kronor.

Tingsrätten har i sin dom ansett att ”verksamheten bedrivits vanemässigt och, främst med hänsyn till den stora mängden gods, i stor omfattning” och kallar den för näringshäleri.

Glada över att ha fått tillbaka verktygen

Ytterbygg Entreprenad AB polisanmälde en inbrott i företagets lokaler i Hisings Kärra i augusti 2020. Företaget ska då ha blivit av med ett dammskydd och en borrhammare som de sprejat med gul färg, men även en skruvdragare, en häftpistol och en snörslå märkta med Ytterbygg, verktyg som nu hittades vid husrannsakan i Bergsjön.

Henrik Berntsson, verktygsansvarig på Ytterbygg, är glad över att verktygen kommit tillbaka.

– Det är lite roligt, och intressant då vi märker alla våra verktyg.

Han säger att företaget märker alla verktygen för att just få ner andrahandsvärdet på verktygen.

De dömda hävdar att de köpt verktygen på olika marknader, säljer ni någonsin verktyg så?

– Vi säljer aldrig några verktyg så, säger han.

Vid inbrottet ska inbrottstjuvarna kommit över en del verktyg.

– De kom inte över så jättemycket grejer, larmet tog dem och de hade ganska bråttom att ta sig ut. De hade nog tänkt att ta med sig mer men de blev tagna av larmet.

En del tvekar att anmäla stölder vid inbrott då de känner att det kanske inte gör någon nytta. Hur tänker ni?

– Så känns det i bland men vi försöker anmäla allt, säger Henrik Berntsson.

ANNONS