Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Yasemin klämdes av sopbilen: ”Jag tänkte nu dör jag”

Yasemin Johansson hade skyndat sig till byggarbetsplatsen för att tömma en container innan det blev fullt med bilar på platsen. Det slutade med att hon blev hängandes i luften klämd mellan sitt arbetsfordon och containern.
– Det började brusa i öronen, jag tänkte nu dör jag, sen blev allt svart.

Fembarnsmamman Yasemin Johansson, 45 år från Ucklum, har arbetat som sommar- och timvikarie för renhållningsföretaget Renova sedan 2019. Det här var tredje sommarvikariatet och hon trivdes bra med chaufförsjobbet.

– Att köra lastbil är fantastiskt roligt. Det är också en väldigt bra arbetsplats med fina kollegor och det hade varit en bra sommar. Jag brukade köra i Kungälv men i somras körde jag en ÅV-bil i Stenungsund.

Ensamjobbet kunde blivit hennes död

Yasemin säger att hon gillar att jobba självständigt och att som ensamarbetare hämta återvinningsmaterial vid olika företag och verksamheter passade henne perfekt.

– Jag gillar självständigheten och med den här turen kör jag själv och därför passar jobbet mig så bra.

Men att hon arbetade själv kunde också ha blivit hennes död. Den där onsdagsmorgonen den 8 september började som vanligt med hämtningar. Ett av de inplanerade stoppen var i Ödsmål vid en byggarbetsplats. För att minska risken för trängsel och krångel skyndade hon sig då andra bilar ofta står parkerade på platsen.

LÄS MER: Grävmaskinisten Johans beslut räddade livet på Yasemin

Kom inte åt att göra fast containern

Väl på plats kom hon inte till med sin lastbil för att göra fast en av två containers, den ena stod på sned, vilket förhindrade att hon med automatik kunde göra fast den.

– Jag skulle tömma en container med brännbart byggavfall. Jag var tvungen att få ut den rakt för att kunna lägga runt bärlinorna och dra den framåt så den stod lite mer rakt.

Hon gick bakom lastbilen och började göra fast den ena bärlinan samtidigt som hon med benet kom åt en givare och katastrofen var ett faktum. Med ryggen mot lastbilen, vänd mot containern pressades hon upp i luften.

– Jag fastnade med bältet och byxorna i kärlliften. Jag tänkte att skit, det här är inte bra.

Som i ett skruvstäd

Lyften fortsatte pressa tills dess att hon satt som i ett skruvstäd.

– Jag fick inte luft, men det gjorde inte ont om man jämför med när jag sen vaknade upp, i början blev det bara totalt stopp i hela kroppen. Jag gjorde allt jag kunde för att ropa på hjälp, men minns inte om jag fick ut något ljud. Jag tror att de som jobbade på bygget satt och drack kaffe. Det tog inte lång stund innan det började brusa i öronen och sen blev allt svart.

Vad som som sedan hände har Yasemin inget minne av då hon blev medvetslös, men arbetare på bygget hade uppmärksammat att lastbilen stått väl länge på tomgång och larmade en grävmaskinist på plats.

Han fick en chock när han såg att hon satt fast, var blåröd i ansiktet och att skummande saliv rann ur munnen. Han tog det svåra beslutet att lossa på lastbilens broms och köra fram den, vilket räddade Yasemin.

Vaknar upp i ambulansen

Polis, räddningstjänst och ambulans var snabbt på plats och Yasemin vaknade upp när ambulanspersonalen fått in henne i ambulansen.

– Det är svårt att beskriva hur det kändes då. Det var som en explosion i mage och rygg, som om jag gått mitt itu. Jag ville bara få bort den brutala smärtan. Som tur var kunde jag röra armar och ben.

Hon kördes med ambulansen ut mot rondellen i Ödsmål där ambulanshelikopter mötte upp för vidare transport mot Sahlgrenska.

– Så nu har jag flugit för första gången och så tycker jag att Renova borde införa en klämdag den 8 september, säger Yasemin och skrattar.

Svårt att ta in att hon kunde dött

Även om hon bitvis försöker skoja bort olyckan som när hon säger att företaget borde införa en ny helgdag, eller att allt var hennes eget fel, har den påverkat henne djupt. Både på bra och dåligt vis.

– Jag har nog fortfarande svårt att ta in hur allvarligt det var, men det blev en bra bearbetning när jag fick prata med grävmaskinisten som räddade mig. Tyvärr har jag fortfarande ont och svullnad kvar i ryggen, jag har försökt att jobba men det går inte för jag har så ont.

Hur olyckan kunde hända är oklart, men Yasemin lägger skulden på sig själv.

– Jag kan inte lägga skulden på någon annan utom mig själv. Jag borde ha tänkt på riskerna jag utsatte mig för när jag stod mellan bilen och containern.

”Känn ingen press”

När ST-tidningen ska fotografera Yasemin för artikeln sluter Martin Brav, tillförordnad gruppledare på Renova, upp med en liknande sopbil som den som hon körde.

– Det var verkligen otäckt och vi var många som var oroliga. Mobilen ringde i ett. Det var både anställda och folk som jobbat för företaget tidigare. Alla ville veta vem som skadats och hur det gått.

Han vänder sig till Yasemin och ler brett.

– Det fattas folk så det är bara att höra av dig när du är återställd. Men ta den tid du behöver, för du ska inte känna någon press så klart!

– Du, jag känner till allt om att känna press, säger Yasmine Johansson och ler tillbaka mot kollegan.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket som avslutat ärendet då företaget har vidtagit de åtgärder som krävs. Bland annat ska det inte längre gå att komma åt lyftfunktionen bak på sopbilen enligt Hanna Chavoshi, driftchef affärsområde logistik, Renova Miljö AB.

– Vi har gjort tekniska förändringar direkt efter händelsen där vi stängt av den här funktionen. Vi hade bra rutiner tidigare kring vårt dagliga arbete och efter händelsen har vi pratat med våra chaufförer och haft en genomgång av våra rutiner.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.