Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zephyr Vind AB planerar att bygga en vindkraftspark till havs utanför Marstrand.
Zephyr Vind AB planerar att bygga en vindkraftspark till havs utanför Marstrand.

Vindkraftpark planeras i havet utanför Marstrand

Företaget Zephyr planerar att bygga upp till 94 vindkraftverk, upp till 340 meter höga, i havet utanför Marstrand.

Vindkraftparken Poseidon som företaget Zephyr planerar och som man hoppas ska kunna gå i drift år 2031, ska innehålla mellan 61 och 94 vindkraftverk med en höjd på mellan 260 och 340 meter. Området ligger cirka 40 kilometer nordväst om Göteborg, vilket är ungefär mitt emellan Marstrand och Skagen. Trots att verken ligger halvvägs till Danmark kommer de att synas från Marstrand, liksom från Tjörn, Orust och Öckerö, visar företagets egna visualiseringar.

Mellan 11 maj och 23 juni är det samråd kring projektet, då vem som helst får komma in med synpunkter.

– Samrådet har vi tidigt i processen innan vi söker tillstånd. Vi tar in synpunkter från myndigheter, andra berörda och allmänheten. Vi riktar oss brett, dels för att informera och dels för att få input, som vi tar med oss vidare i processen, säger Martin Pettersen, vd på Zephyr Vind AB.

I dagsläget räknar företaget med att kunna lämna in tillståndsansökningar under 2022. Innan dess ska synpunkterna från samrådet sammanställas och undersökningar och en miljökonsekvensbeskrivning göras.

94 Vindkraftverk planeras i havet utanför Marstrand. Bild: Jari Välitalo
94 Vindkraftverk planeras i havet utanför Marstrand. Bild: Jari Välitalo

– Vindparken beräknas vara i drift 2031, beroende på hur snabbt det går med tillståndet. Det är också en tidskrävande etableringsprocess till havs, säger Martin Pettersen.

Beskedet om planerna på en vindkraftspark som syns från land har tagits emot negativt bland många på sociala medier.

– När det gäller all typ av infrastrukturetablering så kommer frågor om störningar, i det här fallet visuella störningar upp. Det är av den anledningen som vi har gjort visualiseringar och fotomontage för att visa vad avståndet gör för hur det kommer att se ut. Så vi har respekt för frågan och vill bemöta med information och visa hur det ser ut, säger Martin Pettersen.

Zephyr har tidigare byggt ett antal vindkraftsparker i Norge, men hittills ingen i Sverige. Förutom Poseidon har man ett annat pågående projekt i Våssberg, ett höjdområde i Borås kommun.