Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivfoto
Bild: Arkivfoto

Ville ha tillbaka sina 79 knivar – får avslag

I mannens lägenhet hittades 79 knivar som åklagaren ansåg skulle förverkas. När mannen dömdes för olaga hot, djurplågeri samt brott mot knivlagen, tyckte även tingsrätten det. Den dömde mannen höll inte med och överklagade beslutet. Nu har han fått avslag.

I början av februari i år dömdes en man till skyddstillsyn sedan han att i maj 2019 hotat fyra polisen att hugga dem om de kom in i hans bostad.

I mannens lägenhet hittades 79 knivar. Knivarna beslagtogs och i åtalet yrkade åklagaren på att knivarna skulle förverkas, tas i från mannen.

Knivarna skulle förverkas

I domen, där mannen dömdes till skyddstillsyn för en rad brott, som olaga hot, hot mot tjänsteman, narkotikabrott och djurplågeri, höll tingsrätten med åklagaren och beslutade om att mannen inte skulle få tillbaka knivarna.

”De 79 knivarna påträffades hemma hos NN sedan han gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman där hotet innefattade att han skulle skada poliserna med kniv. Tingsrätten finner därför att ett förverkande av knivarna behövs eftersom de kan befaras komma till brottslig användning. Att knivarna enligt NN har ett värde om ca 300 kr/st förändrar inte tingsrättens bedömning.”

Mannen överklagade förverkandet av en del av knivarna till Hovrätten med motiveringen att förverkandet inte stod i proportion till kostnaden för inköpet av knivarna. Men hovrätten avslår nu överklagandet.

Fortfarande en risk

Den anser att det fortfarande finns en risk att de ska användas i brottsligt syfte och anser inte heller att det går att avgöra vilken av knivarna som är farligast, vilken av dem som skulle kunna ”komma till användning vid brott mot liv och hälsa” och därför anser den att alla knivarna ska förverkas.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.