Lagerlöfska huset på Västra gatan är till salu. Huset rymmer tre lägenheter.
Lagerlöfska huset på Västra gatan är till salu. Huset rymmer tre lägenheter. Bild: Mathias Pernheim

Villan där Selma Lagerlöf författade är till salu

Sekelskiftesvillan Lagerlöfska huset på Västra gatan är till salu. Det är tredje gången sedan 1896. Huset har en intressant historia och ett värdefullt kulturhistoriskt arv. Författarinnan Selma Lagerlöf skrev ”Drottningar i Kungahälla” i huset.

ANNONS
|

Huset ligger på Västra gatan 13 och är omgivet av en väl tilltagen trädgård med många terrasser och grusgångar. Hit flyttade stadsläkaren Daniel Lagerlöf, bror till Selma Lagerlöf, med hustrun Ellen i slutet av förrförra seklet.

Selma Lagerlöf författade i huset

– Här finns mycket historia och det mesta i huset är bevarat från då det byggdes. Alla kakelugnar har överlevt och går att använda. Och gjutjärnselementen finns också kvar, säger fastighetsmäklaren Joakim Tevell på ERA Axelssons Fastighetsbyrå i Kungälv.

Trävillan rymmer idag även två uthyrningslägenheter och har en stor tomt med äppelträd som planterades när huset var nybyggt. I trädgården har två bröllop ägt rum och i huset skrev Selma Lagerlöf, som ofta besökte sin bror, ha författat novellsamlingen ”Drottningar i Kungahälla”. I trädgården har det också spelats teater genom åren.

ANNONS

”Det är ett sällsynt objekt”

– Husets planlösning är inte ändrad. Här finns fortfarande ett bibliotek, salong och ett vardagsrum. Det är ett hus för ett socialt liv.

Vilka köpare riktar ni er till?

– Till alla som vill ha en fastighet med historia och där det finns många originaldetaljer bevarade. Och till dem som värnar om historien och som vill ha ett boende med uthyrningsmöjligheter.

För tredje gången sedan 1896 är huset till försäljning. Det hör inte till vanligheterna att fastigheter av den här digniteten ligger ute till försäljning på mäklarbyråer.

– Det här är ett sällsynt objekt. Ofta säljs den här typen av hus internt. Det är väldigt roligt att det nu erbjuds på marknaden.

ANNONS