Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stephanie Andersson, Malina Pieczywek och Selma Cirkic hjälper tjejer att känna sig trygga på stan. Foto: Trygga Tjejer på Stan. Bild: Privat
Stephanie Andersson, Malina Pieczywek och Selma Cirkic hjälper tjejer att känna sig trygga på stan. Foto: Trygga Tjejer på Stan. Bild: Privat

Vill växa för att kunna hjälpa fler tjejer på stan – söker samarbeten

Sedan Malina Pieczywek startade organisationen som hjälper tjejer att känna sig trygga på stan har den vuxit till att täcka nästan hela Västra Götaland. Nu söker styrelsen samarbetspartners för att kunna växa ännu mer.

Redan som 20-åring fick Malina Pieczywek nog av att unga tjejer som var ute på kvällarna kände sig otrygga och inte vågade vänta på bussen själva om det var mörkt ute. Så hon startade organisationen Trygga Tjejer på Stan, i Uddevalla där hon då bodde.

Efter ett tag flyttade hon och flera av de andra inblandade och organisationen blev vilande, tills i höstas. I september startade Malina och några andra upp den igen, i Göteborgsområdet. Och de växte fort.

– Det har bara gått uppåt. Vi har utökat vår jourtelefon också, så nu kan tjejer ringa dygnet runt alla dagar i veckan. Ofta är vi på plats före polisen och ambulansen, säger Malina Pierczywek.

Vill ha hjälp att nå ut

Volontärerna i sina rosa reflexvästar syns ute på stan varje helg, i näst intill alla kommuner i hela Västra Götaland. Men de vill växa ännu mer och kunna hjälpa ännu fler. Därför har organisationen nu gått ut med en efterlysning efter samarbetspartners.

– Det finns många företag i Göteborgsområdet som borde kunna ge en hjälpande hand, och även det lilla räknas ju.

Läs mer: Malina tröttnade på trakasserierna – hjälper tjejer på stan

Organisationen behöver såklart pengar, för att kunna tanka och underhålla jourbilen bland annat, och letar efter sponsorer. Men samarbetet kan också innebära något helt annat.

Trygga Tjejer på Stan letar just nu efter hjälp att exponera sig på olika sätt. Det kan handla om att företag skyltar med deras logga och numret till deras jourtelefon, för att fler ska veta att de finns.

När det gäller samarbetspartners är Malina Pieczywek noga med att säga att alla kan göra något.

Fortfarande många som hör av sig

– Vi vill att fler ska samarbeta med oss, för det är så viktigt att vi syns. Vi är öppna för alla typer av samarbete, så om någon har en idé är de välkomna att framföra den. All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, på något sätt.

Malina Pieczywek säger att trots att färre personer är ute på stan nu på grund av de olika restriktionerna är det lika många som behöver hjälp. Hon är tydlig med att de inte försöker göra polisens jobb, men att många tjejer väljer att höra av sig till dem, och att många kanske är ute för att slippa vara hemma.

– Bara för att det finns restriktioner slutar inte våldet mot tjejer. Vi får samtal hela nätterna ibland från tjejer som behöver hjälp. Och då vill vi hjälpa dem.

Louise Jungmalm

[email protected]

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.