Skisser på förslagna hyresbostäder på fastigheten Solbräcke 110.
Skisser på förslagna hyresbostäder på fastigheten Solbräcke 110. Bild: Radar arkitektur & planering AB

Vill ersätta boendet på Solbräcke 110 med hyresrätter

På Solbräcke 110 huserar i dag ett kollektiv enligt ägaren av fastigheten. Men i framtiden är hans tanke att riva huset och i stället bygga 68 hyresrätter på platsen. Något som kommunen avslagit i ett första skede.

ANNONS
|

De personer som i dag bor på Solbräcke 110 hyr in sig i vad fastighetsägaren Niklas Martinsson kallar för ett icke vinstdrivande kooperativ. Kooperativet drivs av Akutbostäder i Väst AB och det är både kommuner som betalar för platser där och privatpersoner som hyr in sig.

Enligt förvaltaren Malin Viberg är det meningen att huset ska rivas och att det istället ska byggas 68 hyresrätter i två huskroppar längs Karebyvägen. Fastigheten, på drygt 4 000 kvadratmeter, ska säljas till FB Bostad som driver planerna.

Men kommunen har gett negativt planbesked?

– Det visste vi inte. Men vi kommer inte ge oss utan ta diskussionen med kommunen igen. Vi är envisa, säger Malin Viberg.

ANNONS

Många polisanmälningar

Under det senaste två och ett halvt året har polisen larmats till fastigheten många gånger och under samma tid har polisen upprättat 19 anmälningar över 26 brott som begåtts där.

– Det har varit ett problem och det är något vi jobbar med så det här skulle bli den bästa lösningen för grannarna, säger Malin Viberg.

LÄS MER:Svårt utreda brott som inträffat på Solbräcke

Hon säger att man nu har full koll på situationen och att boendet övervakas med övervakningskameror.

– Personerna som bor här just nu fungerar väldigt bra, säger hon.

Söker nya bostäder till de som bor där i dag

Den dag som huset på Solbräcke 110 ska rivas kommer personerna som bor där att omlokaliseras. Enligt Malin Viberg kommer de inte att slängas ut på gatan.

– De kommer inte bo kvar i området utan de ska lokaliseras ut via Akutbostäder i Väst. Vi kommer försöka hjälpa dem, säger Malin Wiberg.

Då det råder brist på billiga hyresrätter i kommunen upplever Malin Viberg att kommunen är besvärlig när de inte får gehör för sina planer.

– Jag tycker att vi försöker göra något till det bättre och som bostadsmarknaden ser ut i dag kan inte alla, eller ens vill alla, äga sina bostäder.

Tanken är enligt henne att det ska skapas billiga hyresrätter.

– Det ska gå för en student att hyra en etta för 5 00 kronor, det kommer att bli väldigt rimliga hyror, säger Malin Viberg.

Olämplig tomt att bygga på

I kommunens negativa planbesked, som klubbades av kommunstyrelsen 28 april, har kommunen angett att tomten är olämplig att bygga bostäder på då det är problem att hantera dagvattnet som rinner från sluttningen bakom tomten, att det är mycket buller från Karebyvägen och att det kommer att vara dåliga ljusförhållanden.

Men enligt fastighetsägaren är inte problemen med dagvattnet olösligt då de kommer att skapa ett slags dagvattenfördröjning.

– Då hamnar vattnet i en stor kista, i en damm som vattnet sakta rinner ut ifrån. Och då återskapar vi grundvatten, säger Niklas Martinsson.

Nu önskar Niklas Martinsson och Malin Viberg att det går att komma till en överenskommelse med kommunen. Och trots kommunens invändningar om en olämplig tomt tycker de båda att den har ett perfekt söderläge och att det är bra att det är nära till vårdcentral och busshållplats.

– Det är väldigt centralt och har en cykelbana utanför. Det blir en naturlig del när stadskärnan växer.

ANNONS