Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vildsvin blir allt vanligare i Kungälvstrakten. Arkivfoto Bild: Arkiv
Vildsvin blir allt vanligare i Kungälvstrakten. Arkivfoto Bild: Arkiv

Vildsvinen är här för att stanna

För bara några decennier sedan fanns inte ett enda vildsvin i Sverige. Idag räknar man med att stammen ligger på omkring 300 000 djur och antalet ökar för varje år.
– Vi har haft milda vintrar och gott om ekollon så vildsvinen har kunnat etablera sig allt längre norrut, säger Anders Sundbäck, länskommunikatör i Jägareförbundet.

Förra säsongen sköts det 146 000 vildsvin i hela landet. Trots det ökar stammen fortfarande i stora delar av södra och mellersta Sverige.

– Under gynnsamma förhållanden kan en sugga få tre kullar på två år och varje kull består av fyra till tio kultingar, säger Anders Sundbäck. Det kräver ganska mycket jobb och samarbete om vi ska hålla stammen på en jämn nivå.

LÄS MER: Tomten förstördes av vildsvin – då ryckte grannarna in

Fram till någon gång på 70-talet var vildsvinen näst intill helt utrotade i Sverige, men då skedde en del rymningar ifrån hägn och arten lyckades etablera sig i de skånska och sörmländska skogarna. Eftersom arten har funnits här tidigare beslutade riksdagen att den skulle få bli kvar och med åren har vildsvinen spridit sig allt längre norrut.

Anders Sundbäck, länskommunikatör på Jägarförbundet, menar att vildsvin är ganska lätta att jaga.
Anders Sundbäck, länskommunikatör på Jägarförbundet, menar att vildsvin är ganska lätta att jaga.

Ännu inte tillåtet att sälja köttet

Anders menar att vildsvin är ganska lätta att jaga. Jägarna har rätt att jaga med både mörkersikte och rörlig belysning. Svårigheten är istället att göra sig av med köttet. Idag måste köttet gå via en vilthanteringsanläggning, men en lagändring är på gång. Riksdagen väntas inom kort ta beslut om att tillåta småskalig försäljning av vildsvinskött.

Anders hoppas förstås att Björn slipper framtida påhälsningar, men risken är tyvärr stor att grisarna återvänder trots eltråden.

– Jag har själv sett hur ett vildsvin i flocken offrat sig och sprungit rakt igenom en eltråd. Det bästa är om man kan ha tre trådar med tjugo centimeters mellanrum.

Anders kan också ge en förklaring till varför vildsvinen hållit sig till att böka på Björns tomt.

– Vildsvin älskar bland annat kvickrot, som går att finna i gammal vall och äldre gräsmattor. Det finns många exempel på att vildsvinen bökat sönder en tomt fullkomligt men inte alls varit intresserade av omgivande gräsmattor.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.