Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En bild från KP:s arkiv på Kjell Sommansson och Lisa Björkman, som reser runt på flera marknader i landet och säljer ost.  Bild: Anton Wiklund
En bild från KP:s arkiv på Kjell Sommansson och Lisa Björkman, som reser runt på flera marknader i landet och säljer ost. Bild: Anton Wiklund

Vikingamarknaden är tillbaka – byter namn

Oktober 2019, det var då senaste Vikingamarknaden var. Men på fredag är det dags igen. Efter snart två långa pandemiår är marknaden tillbaka, nu under det nya namnet Kungälv marknad.

– Det är bra att det kommer igång. Om vi ska ha en marknad så måste det ju rulla, säger marknadsgeneral Sten Källberg, som är glad att marknaden äntligen är tillbaka men som inte gärna uttrycker sig med stora känslor.

Det är lite tudelat, menar han, eftersom hela Marknadssverige fortfarande haltar i spåren av coronapandemin.

– Det är många som har ställt in och det drabbas ju vi av. Det brukar vara ett 80-tal knallar, i år är det anmälda ungefär 60 stycken, säger Sten Källberg.

Marknadsgodis. Bild: Kristian Johansson
Marknadsgodis. Bild: Kristian Johansson

Som tidigare år kommer det säljas allt från mat, kläder och hantverk till godis, hälsoprodukter och begravningskransar. Nytt för i år är att man koncentrerar försäljningen på Ytterbyvägen istället för Västra gatan.

– Arbetet vid Klocktornet hade vi kunnat hantera, men det är så många blomkrukor och soffor som vi behöver flytta på om vi ska vara på Västra gatan. Och knallarna vill ha tätt emellan stånden, så därför satsar vi på Ytterbyvägen. Där är det i stort sett fullt ända från rondellen till längst ner, just nu. Det är roligt att det blir något av allt arbete man lägger ner, säger Sten Källberg.

Han har förberett för marknad flera gånger sedan oktober 2019, men har i sista stund fått ställa in på grund av pandemin. Nu är man säkra på att det blir av, men som vanligt är det väderberoende.

– Det brukar komma runt 10 000. Är det dåligt väder så kanske det bara kommer 5000 och är det storm så kommer väl ingen. Men vädret går ju inte att styra tyvärr, vi får bara hoppas på fint väder.

En annan nyhet för i år är bytet av namn: från Vikingamarknaden till Kungälv marknad. Sten Källberg förklarar namnbytet, som beslutades under pandemin och togs i samråd med KMN(Kungälv Marstrand Näringsliv).

– Det är en del knallar som ringt och vill komma för de tror att det är vikingatema på marknaden, och det lever vi ju inte alls upp till. Det var bland annat någon som ville sälja vikingautstyrslar och vikingaspelspel. Man förväntar sig något annat med namnet. Det leder fel i tankarna för de som inte vet vad det är. Därför valde vi att byta.

En solig marknadsdag mitt i sommaren – så som det såg ut innan coronapandemin. Bild: Anton Wiklund
En solig marknadsdag mitt i sommaren – så som det såg ut innan coronapandemin. Bild: Anton Wiklund
Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.