Vi som inte har bil - ska vi gå till tippen?

Kerstin Persson, 85, släpar sitt skräp i en dra-maten från Åkergatan i centrum till återvinningscentralen i Munkegärde.
– Hur tänker kommunen att alla som inte har bil ska göra annars, undrar hon.

ANNONS
|

I våras skrev Kerstin en insändare i Kungälvs-Posten. ”Hur är det tänkt att vi panchisar ska ta oss till den eminenta Återvinningsstationen? Jag har inte en krona över till taxi. Men jag är nöjd med att jag, en 85-åring, är bra på att gå. Så jag lastade min dra-maten-väska med gamla karotter, kastrull, stekpanna, köttyxa, gammal dator och ett par gardinstänger, drog och vandrade från centrum i Kungälv till Tippen i Munkegärde.”

LÄS MER:Taxi till tippen med köttyxa och stekpanna?

Nu har det gått några månader och Kerstin undrar fortfarande. Efter ett och ett halvt års pandemi börjar hennes källarförråd så sakteliga fyllas av kassar med saker som borde hamnat på återvinningen för länge sen. Det är bland annat gamla kläder, ett madrassfodral som gjort sitt, utslitna gympaskor och lite annat.

ANNONS

– Jag ser det ur min synvinkel som äldre ,men det finns massor av människor i Kungälv som inte har bil, det är barnfamiljer, ungdomar, ensamstående mammor, nyanlända. Alla behöver göra sig av med saker ibland, men det är tydligen bara de som har bil som återvinningen är till för. Det gör mig arg, säger Kerstin.

Tar bussen till Kärna

Kerstin Persson är, som hon säger, bra på att gå. Det det är tur för gå måste hon när det är dags att slänga annat än plast, papp, metall, tidningar och glas. Under pandemin har hon knatat till Munkegärde, men tidigare tog hon bussen till Kärna med sitt skräp. Mindre saker går bra att ta på bussen, men om det gäller trasiga möbler eller en tv som gjort sitt så blir det värre.

– Det är fantastiskt bra i Kärna, nästan så bra man skulle bott där istället, med bara några meter till tippen, konstaterar Kerstin som inte bara vill gnälla utan också har hittat en lösning på problemet - det är bara för Kungälvs kommun att tacka och ta emot.

– Jag tycker Kungälv ska titta på Borås och returcykeln som RISE, (Sveriges forskningsinstitut) tagit fram tillsammans med kommunen. Det är en fyrhjulig cykel med släp som kör runt och samlar upp folks skräp. Det är miljövänligt och med cykel är det lätt att komma in på gårdar och in mellan husen i ett område, säger Kerstin, som skrivit ut texten om returcykeln och ger mig som bakgrundsmaterial till den här artikeln.

Kungälv är långt ifrån den enda kommun var avfallssystem för grovsopor är uppbyggt kring normen att alla har tillgång till bil, antingen egen eller via någon i sitt nätverk.

– Det handlar om att kunna klara sig själv utan att vara beroende av någons hjälp. Det är klart att kommunen kan lösa detta om de vill, de kan köra en dag i månaden och hämta grovsopor. Så gjorde de på Cypern där jag och min man bodde på vintrarna i många år. Det funkade jättebra. Kommunen kan själva sätta sig och googla och hitta lösningar - om inte de som jag har nämnt skulle passa, säger Kerstin Persson.

Lättare i kommundelarna

Dan Gorga är miljöingenjör på renhållningen i Kungälvs kommun. Han håller med om att det är svårt att ta sig till återvinningscentralen i Munkegärde utan bil. I Ytterby, Kärna och Kode där återvinningen ligger nästan mitt i byn är det betydligt lättare.

– Bor man hyresrätt så finns ska det finnas antingen ett grovsoprum i området eller så ställer man upp en container någon eller ett par gånger om året. För bostadsrättsföreningar finns ingen motsvarande skyldighet, men många bostadsrättsföreningar erbjuder den möjligheten ändå, säger Dan Gorga.

Kommunens lösning till Kungälvsbor som inte har bli är att man erbjuder hämtning av grovsopor till en kostnad av 350 kronor.

– Det priset gäller upp till en kubik avfall som hämtas vid tomtgräns, men man kan får hämtat även om man bor i lägenhet. Det är klart att det blir dyrare eftersom det är gratis att lämna på åvc, men möjligheten finns, säger Dan Gorga.

Han framhåller att Kungälv har fyra fasta och två mobila åvc. Det är fler än de flesta andra kommuner och enligt Dan Gorga ligger Kungälv i topp i Västra Götaland vad gäller tillgänglighet till återvinningscentraler.

– Vi tittar alltid på vad vi kan göra bättre och funderar över var vi kan ställa upp de mobila åvc:erna. Det kanske finns ställen centralt som passar, men det är inte enkelt att hitta en lämplig plats mitt i Kungälv, säger Dan Gorga.

ANNONS