Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart kan de traditionella covidtesten vara ett minne blott. Genrebild.
Snart kan de traditionella covidtesten vara ett minne blott. Genrebild.

VGR ska erbjuda gurgeltester för covid till vuxna

Västra Götalandsregionen ska snart börja fasa ut de de traditionella covid-testerna. I stället ska vuxna snart kunna erbjudas gurgeltester, tänkta att vara mer behagliga att använda. Det rapporterar SR Ekot.

En provtagningspinne upp i näsan kan snart vara ett minne blott. I en intervju med Ekot meddelar Per Sikora, provtagningssamordnare i Västra Götalandsregionen, att man inom några veckor kommer lansera gurgeltester, där en saltlösning just gurglas i svalget innan det skickas på prov.

Testerna, som också går att köpa för hemmabruk, har redan använts bland skolelever sedan terminsstarten. Enligt Sikora har man sett goda resultat.

– Det är lättare att gurgla sig med saltvatten än att få in den här pinnen, om och om igen i halsen, säger han och fortsätter:

– Vi hittar många positiva fall i skolorna när vi gör de här smittspårningarna, så vi ser ju att det här systemet fungerar, säger Per Sikora.

Det återstår dock att se hur utrullningen ska gå till. I nuläget finns ett begränsat lager och varje vårdcentral kan därmed, i början, bara få ett begränsat antal tester.

– Men när vi sedan kan få in fler och fler kit i lager kan vi släppa på så att man kan beställa mer och mer, säger Per Sikora.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.