Arkivbild
Arkivbild Bild: Bengtåke Carlson

Varning för storm över västkusten

Under fredagen väntas hårda vindar dra in över västkusten och SMHI har utfärdat en klass 2-varning. Stormvindarna kan orsaka skador på byggnader och det finns risk för kringflygande föremål.

ANNONS
|

Enligt SMHI väntas ovädret dra in under fredagseftermiddagen. Det kan bli ordentligt blåsigt i Halland och Västra Götaland med vindbyar upp mot 21 m/s. Vindarna ser ut att öka under kvällen och nå upp till stormstyrka, med vindbyar på 25-28 m/s.

På torsdagsförmiddagen utfärdade SMHI en klass 2-varning för ovädret vilket innebär att det finns risk för skador på byggnader och att lösa föremål kan flyga omkring. Stormbyarna riskerar också att påverka trafiken och orsaka strömavbrott.

– Det är stor risk att trafiken kommer att påverkas av vädret, som vägar, broar och tågtrafiken. SMHI har även varnat för högt vattenstånd runt Skagerrak, säger Ian Engblom, meterolog på Foreca till GP.

ANNONS

De kraftiga vindarna väntas avta under natten men även på lördagen kan det bli mycket hårda vindbyar.

Räddningstjänsten Storgöteborg har gått ut med en lista på vad man bör tänka på när det blåser upp till storm – bland annat att ta bort lösa föremål från trädgården och att se till att ha batterier, ficklampa, tändstickor och stearinljus hemma om det blir strömavbrott. 

Elvira Linderot

Så förbereder du dig inför hårda vindar

•Ta bort lösa föremål i trädgården och på balkongen så de inte blåser iväg.

•Säkra byggnadsställningar så att inget löst material finns som kan lossna och vålla skada. Se även över annan lös egendom kring hus, lösa takpannor etc.

•Rensa dagvattenbrunnar från löv och skräp så att regnvatten fritt kan rinna undan.

•Se till att ha batterier, ficklampa, tändstickor och stearinljus hemma om det blir strömavbrott.

•Har du brunn med elektrisk pump - se till att pumpa upp vatten.

•Ladda mobiltelefonen.

Listan kommer från Räddningstjänsten Storgöteborg

ANNONS