På tisdagen skickade SOS Alarm ut en varning för bedragare i sin app. Arkivfoto och skärmdump
På tisdagen skickade SOS Alarm ut en varning för bedragare i sin app. Arkivfoto och skärmdump Bild: Arkivfoto och skärmdump

Varnar för bedragare: "Vi ringer inte upp och ber om kontouppgifter"

Flera privatpersoner har blivit uppringda av personer som utger sig för att ringa från SOS Alarm och velat komma åt kontouppgifter och bank-id. Nu varnar SOS Alarm för bedragare.

ANNONS

Under tisdagen fick flera personer i Kungälv som har SOS Alarms app ett varningsmeddelande om bedragare som ringer upp i SOS Alarms namn.

– Jag kan inte svara på hur samtalen har fördelat sig exakt lokalt, men det är från flera platser i landet. Det är inte begränsat till någon lokal plats. Men vi tror att det här bara är toppen av ett isberg. Vi tror att det finns betydligt fler som drabbats än de som hört av sig till oss, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.

Sedan årsskiftet har SOS Alarm fått ta emot ökat antal samtal från privatpersoner som uppgett att man fått samtal från SOS Alarm.

– Man ringer någon i försäljningssyfte och erbjuder trygghetstjänster och larmlösningar, eller så vill man betala tillbaka pengar och använder SOS Alarms förtroende.

Sarah Hummerdal uppmanar dem som fått eller får samtal av det här slaget att anmäla till polisen.

– Det är våra rättsvårdande instanser som vår utreda de här fallen.

Enligt Sarah Hummerdal ringer SOS Alarm aldrig upp privatpersoner och ber om kontouppgifter, kortnummer eller koder.

– Det finns tillfällen då vi ringer upp privatpersoner, men det är i nödsituationer när vi behöver hjälp, när exempelvis ambulanspersonal behöver komma in i en port. Det är endast i det syftet vi ringer, säger Sarah Hummerdal.

Karina Hansson

karina.hansson@kungalvsposten.se

ANNONS