Våren har anlänt till Västsverige

Våren har gjort entré! Enligt SMHI är det nu vår i delar av södra och västra Sverige – men du kan kanske vänta med att hänga in vinterjackan.
– Nu är det en kallare period, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Enligt SMHI:s definition anländer våren om dygnsmedeltemperaturen ligger över noll grader, sju dygn i följd. Våren kan som tidigast anlända den 15 februari, vilket i år blev ankomstdatumet för stora delar av Västsverige (se bild).

Mörkgrön markering visar var våren anlände den 15 februari.
Mörkgrön markering visar var våren anlände den 15 februari. Bild: SMHI

Inte läge att räkna med värme

Att våren nu är här innebär dock inte att varma dagar utan vantar och mössa är i sikte.

– Det är en ganska kall period vi har, säger Sofia Söderberg och tillägger att det väntas regn och blötsnö under onsdagskvällen och natten.

– Sen vidare in på fredag kan det komma en ny släng blötsnö och temperaturen ligger runt 0 grader. På lördag ser det ut att bli kallare, kanske lite mer sol men generellt kallare.

ANNONS

Och tvåsiffriga plusgrader ser det inte ut att bli i närtid.

– Tio plusgrader och sol är väl inget vi har de närmaste tio dagarna i prognosen, säger Sofia Söderberg.

P4 Göteborg var först med att berätta om vårens ankomst.

Vår

Våren anländer om det råder vårtemperatur sju dygn i följd. Vårtemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är över 0,0°C, men ännu inte sju dygn i följd. Vårens ankomstdatum avser det första dygnet av sju med vårtemperaturer. Den 15 februari har satts som det tidigaste tillåtna datumet för vårens ankomst. Senast möjliga datum för vårens ankomst är den 31 juli.

Källa: SMHI

ANNONS