Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vann Lisebergsbesök med sin psykologiska kortfilm

Ett tio sekunder långt möte inne hos en psykolog. Det är handlingen i den kortfilm som fyra tjejer på Hålta skola vann första pris med, bland 445 filmer i en tävling arrangerad av NTF.

Det är NTF Väst, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, som har arrangerat en tävling där skolbarn får skapa kortfilmer på tio sekunder för att illustrera hur lite man hinner göra på just tio sekunder. Det är så mycket tid en bilist tjänar in på att köra förbi en skola i 50 kilometer i timman istället för 30, enligt NTF.

NTF fick in hela 445 bidrag i tävlingen, och bäst av alla dessa var filmen Hos psykologen, gjord av Ebba Cikota Tidlund, Moa Dyrfelt, Emilia Melvås och Elin Hansson i klass fyra på Hålta skola.

– Det var väldigt oväntat att vi skulle vinna. Jag undrade först om jag hörde fel, säger Emilia Melvås.

Beskedet om vinsten fick de av Natalija Sako från NTF Väst, som kom till skolan och berättade den roliga nyheten.

– Det var flera bra filmer från den här klassen, sade hon.

Hela klassen har varit uppdelad i grupper som har gjort var sitt bidrag till tävlingen. Nu var det fyra tjejer som vann med sin film men priset gäller för hela klassen: ett Lisebergsbesök.

– Direkt när vi kom igång med detta började klassen prata om ”hur ska vi göra när vi kommer till Liseberg, ska vi gå i grupper, eller... ”. Jag försökte säga att det är många som är med i tävlingen och det är inte säkert att man vinner, säger läraren Fredrik Söderström.

Bland de 445 filmer som deltog i tävlingen var det många som handlade om corona, och många handlade om hur mycket man hinner äta på tio sekunder. Men det var alltså filmen som utspelar sig hos en psykolog som vann.

– Vi fick idén när vi satt inne i kuratorns rum och planerade för filmen, säger Moa Dyrfelt, som spelar psykologen i filmen.

I korthet går filmen ut på att patienten kommer in, betalar, lägger sig på sängen och börjar prata om sina problem med sin man. För att hinna med allt på tio sekunder går filmen dessutom i ökad hastighet.

– Vi fick filma om fler gånger innan det blev bra, säger Ebba Cikota Tidlund, som stod bakom kameran tillsammans med Emilie Melvås.

– Filmen blev oftast längre än tio sekunder. En gång blev den 16 och en gång 14, säger Moa Dyrfelt.

Att de vann hela tävlingen med filmen kom som en total överraskning.

– Jag var hundra procent säker på att vi inte skulle vinna, säger Ebba Cikota Tidlund.

– Vi var nöjda med filmen, men vi trodde kanske inte att den skulle vinna, säger Elin Hansson, som spelar patienten i filmen.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.