Med hjälp av Kungälvs-Postens valkompass kan du nu hålla dig uppdaterad inför valet på vad de olika lokala partierna står för.
Med hjälp av Kungälvs-Postens valkompass kan du nu hålla dig uppdaterad inför valet på vad de olika lokala partierna står för. Bild: Henrik Björnsson/Skärmdump

Valkompass 2022: Testa vilket parti som passar dig inför valet

Valet i september närmar sig med stormsteg. Därför har Kungälvs-Posten i samarbete med SVT tagit fram en lokal valkompass med frågor om lokala-, regionala- och rikspartier.

ANNONS

Med hjälp av Kungälvs-Postens valkompass kan du nu hålla dig uppdaterad inför valet på vad de olika lokala partierna står för. Tidningen har lanserat en lokal valkompass i samarbete med SVT för att hjälpa dig som läsare att orientera dig politiskt. Valkompassen hjälper dig att förstå hur kommunfullmäktige och regionen ställer sig i frågor som berör din närhet.

– En lokaltidnings och journalistikens viktigaste uppgift och grundfundament är att vara demokratins största pelare och att sätta in saker i ett sammanhang och göra världen begriplig. Lokaltidningarna är extra viktiga här eftersom vi granskar den lokala makten, säger Magnus Ringman redaktionell utvecklingschef för Stampen lokala medier.

ANNONS

Redan under maj månad gav tidningen läsarna en chans att fördjupa sig i de lokala frågorna och vad de önskade att Kungälvs-Posten skulle fokusera på under valbevakningen.

Svar från tusentals lokala partiorganisationer

Valkompassen grundar sig på ett stort samarbete där journalister på flera av landets lokaltidningar har kommit med förslag och synpunkter. SVT Nyheters researchteam har bland annat ställt frågor till 4 440 riksdagskandidater och 2 275 lokala partiorganisationer i landets alla kommuner.

– Journalisternas uppdrag är att begripligt förklara för läsarna utan att ta ställning och att även granska makthavarna i deras löpande verksamhet, säger Magnus Ringman.

Valkompassen är tänkt som ett bra hjälpmedel för läsaren, för att orientera sig i vad partierna står för så man enklare kan bilda sig en egen uppfattning. Resultatet av valkompassen kan ses som en pusselbit för att sedan i valet rösta på det parti som stämmer överens med ens egna värderingar.

Att genomföra valkompassen tar cirka 15 minuter. Du kan välja att göra den på riksnivå eller lokal nivå eller både och. Valkompassen är helt anonym.

LÄS MER:Här är politikerna som toppar partiernas listor

ANNONS