Polisen bild från olycksplatsen i Ytterby i september.
Polisen bild från olycksplatsen i Ytterby i september. Bild: Polisen

Våldsamma krocken i Ytterby: Man åtalas för grovt rattfylleri

Minst 1,1 promille alkohol hade bilföraren i blodet vid den våldsamma krocken på Torsbyvägen i Ytterby i september förra året. Nu åtals mannen för grovt rattfylleri.

ANNONS
|

Vid 22-tiden lördagen den 26 september kom larmet om en trafikolycka på Torsbyvägen strax efter järnvägsövergången i Ytterby i riktning mot Tega. Tre bilar var inblandade i krocken, varav två fontalkrockat.

I förundersökningen framkommer att polis på plats sett att föraren i den silvriga bilen, som misstänks ha orsakat olyckan, hade ölburkar på golvet på passagerarsidan.

Vittnen till olyckan berättar för polisen att de stått still vid rött ljus vid järnvägsövergången, att trafiken rullade långsamt mot Tega-hållet efter att bommarna gått upp, och att det strax därpå hörde en kraftig smäll och en bil ”kommer flygandes”.

”Nu smäller det”

Föraren i bilen från Tega-hållet, som kom ”flygandes”, säger i polisförhör sig vara säker på att den silvriga bilen inte blinkade innan den plötsligt svängde vänster, krocken var ett faktum och hans bil voltade ner i diket och in i ett staket.

ANNONS

Den tredje bilen som var inblandad i olyckan, var första bil efter den silvriga bilen vid järnvägsbommarna. Föraren i den tredje bilen uppfattade att den silvriga bilen tog tid på sig innan den körde över rälsen och sedan blinkade vänster.

”Jag blev ställd och tänkte att nu smäller det och precis efter så smäller det”, säger föraren i den tredje bilen.

I polisförhör erkänner föraren i den silvriga bilen rattfylleri, men förnekar vårdslöshet i trafik. Han berättar att han hade varit inne i Kungälv och druckit tre starköl, och därefter varit ”dum nog” att köra efteråt, men att han inte varit vårdslös i sin körning.

Mötandes fel

Föraren i den silvriga bilen menar att han inte såg några billjus från Tega-hållet när han skulle svänga vänster och att det i nästa stund blev svart för honom. I andra förhöret, efter att ha tittat på polisens bilder från olyckan, undrar han om det inte var den mötande bilen som kommit över på fel sida och kört på honom.

Provtagningen av mannen i den silvriga bilen visade att han, drygt en och en halvtimme efter olyckan, hade minst 1,1 promille alkohol i blodet.

Nu åtalas mannen för grovt rattfylleri, där åklagaren menar att ”körningen innebar en påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att den slutade med en trafikolycka”.

ANNONS