Ostronörten finns kvar i andra delar av världen men i Sverige är den nu väldigt hotad.
Ostronörten finns kvar i andra delar av världen men i Sverige är den nu väldigt hotad.

Växt kan försvinna från Bohuslän på grund av klimatförändringar

Ostronört kan bli den första växten som försvinner från Sverige till följd av klimatförändringarna. Beståndet har minskat kraftigt under det senaste åren.
– Det är ju mycket av en symbol, säger Peter Post på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS
|

Sverige håller på att få sin första utdöda växtart som direkt konsekvens av klimatförändringarna. Det är ostronörten som numera helt är begränsad till Bohuslän. Förra veckan hittades endast 40 plantor.

Orsaken är det allt varmare klimatet.

– Det är en huvudsaklig arktiskt art som har en utbredning längst den arktiska kusten. Sverige är den sydligaste delen av utbredningsområdet. Det här är gränsen av området där den trivs, säger Peter Post på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Växten föredrar helt enkelt ett svalare klimat.

– Heta somrar gör att plantorna torkar ihjäl. Sen verkar den även ha svårt att föryngra sig.

ANNONS

”En symbol”

Ostronörten är fridlyst och man får inte plocka den om man skulle se den.

– Det man kan göra är att rapportera den till artportalen eller kontakta länsstyrelsen. Men de flesta platserna där den finns har vi sannolikt koll på.

Finns det någon annan art som hotas av att dö ut på grund av klimatförändringarna?

– Det är svårt att säga. Vi har många växter som minskar men kanske på grund av andra orsaker och inte direkta klimatförändringar.

Peter Post säger att om ostronörten skulle försvinna är det sannolikt inga andra arter som påverkas. Men det är en form av milstolpe.

– Det är ju mycket av en symbol. Det visar tydligt på att klimatförändringarna kan få arter att försvinna från landet. I det här fallet försvinner den inte från jorden men det visar att klimatförändringarna innebär att miljön förändras för arter.

ANNONS