I Västtrafiks nya omlottzoner ingår hållplatser i Kungälvs tätort och Ytterby med omnejd. Det betyder att en resa till och från Göteborg blir billigare jämfört med i dag. OBS: Genrebild.
I Västtrafiks nya omlottzoner ingår hållplatser i Kungälvs tätort och Ytterby med omnejd. Det betyder att en resa till och från Göteborg blir billigare jämfört med i dag. OBS: Genrebild. Bild: Catrin Hansson

Västtrafiks nya omlottzoner börjar gälla i augusti – billigare resor för Kungälvsborna

I höstas beslutades att flera hållplatser i Kungälv ska få dubbel zontillhörighet i Västtrafiks system. Nu är det även bestämt från när den nya indelningen ska börja gälla.

ANNONS
LocationKungälv||

Beslutet om de nya så kallade omlottzonerna togs av Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd i oktober.

I nuläget ingår Kungälv i zon B, vilket betyder att man behöver köpa en biljett giltig för zon A och B för att till exempel resa till Göteborg. Enligt Västtrafiks nuvarande prislista är det en kostnad på 72 kronor för en biljett som är giltig i 180 minuter.

Men från och med den 14 augusti ändras alltså reglerna och flera hållplatser i Kungälv, Bohus, Surte och även Mölnlycke ingår istället också i zon A. Något som därmed betyder halva priset för resenärerna jämfört med i dag.

ANNONS

Totalt rör det sig om 134 hållplatser som får dubbel zontillhörighet.

– Detta är områden och hållplatser som ligger nära en zongräns och där priset i vissa fall blev högre än tidigare i och med införandet av det nya zonsystemet 2020, vilket påverkat kollektivtrafikens attraktivitet på ett negativt sätt. Det behöver vi vara lyhörda för och utveckla vårt erbjudande på ett sätt som vi tror kan upplevas positivt och bidra till att öka det hållbara resandet, säger Västtrafiks Maria Björner Brauer, enhetschef Försäljning och Marknad, i ett pressmeddelande.

Västtrafiks enhetschef Maria Björner Brauer.
Västtrafiks enhetschef Maria Björner Brauer. Bild: Eddie Löthman/Västtrafik

Alla orter omfattas inte

I den nya omlottzonen, som berör Kungälv, ingår hållplatser i tätorten och Ytterby med omnejd. Hela kommunen omfattas inte eftersom orter som Kareby, Kode, Kärna och Marstrand fortsatt blir kvar endast i zon B.

– Vi har haft en princip om att hålla oss till ett visst avstånd från där zongränserna går i dag. Vilka tätorter som ligger nära en gräns med betydande pendling in i den andra zonen, har vi tittat på. Så länge det finns gränser kommer en del att vara på andra sidan gränsen, som inte ingår i omlottzonen, sa miljöpartisten Ulrika Frick, som vid tiden för uttalandet var ordförande i dåvarande kollektivtrafiknämnden, i en tidigare intervju med KP.

LÄS MER: Kungälvsbornas resglädje – ger tummen upp till nya zon-upplägget

LÄS MER: Kommuntoppen positivt överraskad efter regionens beslut

LÄS MER: Kungälvsborna får snart resa billigare till Göteborg

ANNONS