Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Västtrafiks app ligger nere – andra dagen i rad

Appen Västtrafik To Go har tekniska problem på torsdagsmorgonen, för andra morgonen i rad. Resenärer kan inte köpa biljetter utan får tillfälliga biljetter i appen.

Västtrafik har haft problem med sin app vid upprepade tillfällen på sistone, senast under onsdagsmorgonen. Strax innan 7-tiden på torsdagsmorgonen kom signaler på att de uppstått på nytt.

– Det är samma utlösande faktor som i går, att vi har ett högt tryck på försäljningen av biljetter. Sedan jobbar vi löpande med åtgärder kring det, men i grund och botten är det samma problematik, säger Thom Birkeland, it-chef på Västtrafik.

Västtrafik arbetar vid 08.35 fortsatt med att åtgärda torsdagens problem.

Bland förklaringarna finns ett ökat resande efter att coronarestriktioner försvunnit, samt att man på många av Västtrafiks fordon nu behöver kliva på vid framdörren och visa biljett.

Thom Birkeland, it-chef på Västtrafik.
Thom Birkeland, it-chef på Västtrafik. Bild: Privat

Var det inte väntat att fler skulle köpa biljetter då?

– Att de släppta restriktionerna skulle leda till det förstod vi. Det vi ser nu är dock att vi säljer fler enkelbiljetter, det är en förändring i mixen av vilka biljetter som säljs som vi inte riktigt hade förutsett.

Kan bli nya problem framöver

Västtrafik hade i stället räknat med att en större andel av resenärerna köpt andra typer av biljetter, såsom periodbiljetter då inte nya köp krävs varje resa.

Kommer ni få problem med appen igen i morgon bitti?

– Det kan jag inte förutspå, men i det här läget kan jag inte garantera att vi inte kommer se problem. Det är väl lärdomen av de här senaste dagarna. Trots att vi jobbar med ett antal åtgärder löpande märker vi av överbelastningen som blir i våra system.

Bland åtgärderna som Västtrafik genomför är mjukvaruuppdateringar för att systemet ska kunna hantera belastningen, och att man lägger till kraft till servrarna i sin datahall för att kunna hantera fler biljettköp.

– Varje biljett som inte säljs innebär så klart en utebliven intäkt, men just nu har jag inga siffror på hur stor påverkan är.

Tillfälliga gratisbiljetter

När problemen uppstår får resenärerna en tillfällig gratisbiljett i appen Västtrafik To Go. Den är giltig i hela regionen under 30 minuter och förlängs automatiskt om störningarna kvarstår.

– Det är en giltig biljett man kan åka på, så man behöver inte känna sig orolig för att man tjuvåker eller så, säger Thom Birkeland.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.