Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hannah Palmhagen
Bild: Hannah Palmhagen

Västtrafik behåller återbäringen – och lanserar flexbiljett

För ett tag sedan beslutade Västtrafik att ta bort återbäringen på enkelbiljetterna. Men nu har man vänt och behåller återbäringen – och lanserar flexbiljett inom kort.

Beslutet att ta bort återbäringen, att man får 20 procents rabatt på femte biljetten om man köpt fyra enkelbiljetter, får efter kritik mot beslutet vara kvar. Kollektivtrafiknämnden har vänt i frågan och bestämde under torsdagens möte att den ska vara kvar.

– Det är viktigt att våra biljetter och erbjudanden är anpassade efter våra resenärers behov. Efter att ha analyserat de nya resmönster vi sett under hösten, står det nu klart att återbäringen ska finnas kvar för de resenärer som reser med enkelbiljetter i vår app Västtrafik To Go. Den kommer utvärderas ytterligare längre fram men nu tror vi att detta tillsammans med de nya biljetterna kommer matcha resenärernas behov på ett bra sätt, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande Västtrafik, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Västtrafik tar bort återbäringen – lanserar ny Flexbiljett

Samtidigt bestämde man att arbetet med att lansera en flexbiljett, en biljett som innehåller tio 24-timmarsbiljetter som kan användas inom 30 dagar, ska fortsätta.

Det är dock i nuläget inte klart när den lanseras men budskapet är ”så snart det är möjligt”.

LÄS MER: Västtrafik skjuter upp införandet av flexbiljett

Under nämndens möte togs även beslut om en sommarbiljett. En vuxen ska kunna ta med sig tre barn eller ungdomar under 20 år som reser gratis.

– Resandet med kollektivtrafiken har förändrats kraftigt under pandemin och förväntas se annorlunda ut även i framtiden. Flexbiljetten blir ett alternativ för de som reser ofta med kollektivtrafiken men inte varje dag, till exempel studenter eller de som jobbar hemma ibland. Sommarerbjudandet är i sin tur en kampanj som vänder sig till de som vill semestra på hemmaplan, ett hållbart sätt att tillbringa sin semester som vi gärna uppmuntrar. Förhoppningen är att fler väljer att resa med kollektivtrafiken istället för med egen bil framöver, säger Ulrika Frick, (MP), ordförande i Kollektivtrafiknämnden i pressmeddelandet.

LÄS MER: Dygnsbiljetter ökar mest när Västtrafik höjer priser

Fakta om Västtrafiks nya biljetter och återbäring:

Flexbiljetten innehåller 10 stycken 24-timmarsbiljetter som kan användas inom 30 dagar. Priset är 620 kr för en zon, 930 kr för två zoner och 1 425 för tre zoner för vuxna. För ungdomar och studenter 465 kr för en zon, 700 kr för två zoner och 1 070 kr för tre zoner. Lanseras så snart som möjligt. Tidpunkt för biljettlansering kommer inom kort.

Sommarerbjudandet är köp en zon, res i hela regionen. Det innebär en 30 dagars Zon ABC-biljett vuxen för 815 kronor (student/ungdom 610 kronor) vilket är samma pris som för en zon. Västtrafiks medföljandeerbjudande gäller på biljetten. Lanseras till sommaren.

Återbäringen är ett slags rabatt på enkelbiljetter. Den som köper fyra enkelbiljetter i appen Västtrafik To Go under en vecka får 20 procents återbäring som kan användas nästa gång man köper biljett.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.