Västra Götalandsregionen har drabbats av ett datahaveri under tisdagen. Vårdcentraler kan inte skriva ut recept och kommer inte åt journaler.
Västra Götalandsregionen har drabbats av ett datahaveri under tisdagen. Vårdcentraler kan inte skriva ut recept och kommer inte åt journaler. Bild: Anders Ylander

Västra Götalandsregionen drabbades av omfattande dataavbrott

Västra Götalandsregionen drabbades av ett omfattande dataavbrott under tisdagsmorgonen. Vårdcentraler kom därför inte åt journaler och kunde inte skriva ut recept. Vid 10.30 hade regionen lyckats lösa dataavbrottet.
– Allt är igång. Vi har fått det bekräftat att det inte var något dataintrång, utan någon form av systemfel, säger Thomas Schulz Rohm på VGR.

ANNONS
|

Strax innan klockan 8 på tisdagsmorgonen drabbades Västra Götalandsregionen av ett omfattande dataavbrott, något som Borås Tidning rapporterat om tidigare.

– Det innebär att man inte kommer åt journaler eller kan skriva ut recept med mera, säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på VGR.

Enligt honom fungerade systemen om vårdcentralerna sedan tidigare var inloggade i systemen. Initialt verkade både privata vårdgivare och Närhälsan vara drabbade, men senare meddelade regionen att det bara var privata vårdgivare och vissa sjukhus som drabbats.

– Datorerna fungerar om man sedan tidigare loggat in. Skulle man logga in nu på morgonen fungerar det inte. Det pågår en intensiv felsökning, men vi har ingen prognos i nuläget, säger Thomas Schulz Rohm.

ANNONS

Vid klockan 10.30 lyckades regionen lösa dataavbrottet.

– Allt är igång. Vi har fått det bekräftat att det inte var något dataintrång, utan någon form av systemfel, säger Thomas Schulz Rohm på VGR.

I Kungälv har vårdcentralerna inte drabbats alls av systemfelet.

– Vi har egna it-leverantörer så allt har varit som vanligt här, säger Agneta Hamilton, verksamhetschef på Vårdcentralen Kusten i Ytterby.

Inte heller Närhälsan har drabbats.

– Nej, vi har inte märkt av något utan har kunnat ta emot patienter och jobba på som vanligt, säger Linda Uddén, verksamhetschef på Närhälsan Solgärde vårdcentral.

ANNONS